Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
25596
post-template-default,single,single-post,postid-25596,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

2022 YILINDA “KÜLTÜR VE YAŞAM”IN DİKKAT ÇEKEN İÇERİKLERİ

Bir senenin daha sonuna geldik. Birlikte öğrendiğimiz, neşelendiğimiz, geliştiğimiz, bazen de yeni bilgiler ışığında şaşkınlığımızı gizleyemediğimiz bir seneyi daha geride bıraktık. Birbirinden farklı içerikleri siz okuyucularımız için üretirken umuyoruz ki siz de bizim kadar yazdıklarımızdan keyif aldınız. Yeni senede, yeni içerikleri hazırlayacak olmanın heyecanı bizi şimdiden sardı. Gelin, geçmiş senenin en dikkat çeken içeriklerini birlikte hatırlayalım.

1#

“Kadın eli”, “kadın emeği” diye kalıplar vardır; yapılan işin güzelliğini, titizliğini dile getirir. Kimi kadınlar vardır ki yaptıkları ve ürettikleriyle medeniyetimizin ilerlemesinde mihenk taşı olmuştur. Bugün kullandığımız bilgisayardan hayatımızı kolaylaştıran bulaşık makinesine, güneş enerjisinin icadından savaşların kazanılmasını sağlayan keşiflere kadar kadın eli değmiş tüm icatları buradan okuyabilirsiniz.

2#

Kültür ve Yaşam’ı takip eden okuyucularımız için hazırladığımız geziden spora, sanattan bilime birçok içeriğimiz arasında yer alan sağlık ve sağlıklı beslenme bilgileri önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Sağlıklı olmanın içeriden başladığı gerçeğiyle yola çıktığımız serüvenimizde kışın en besleyici ve sağlıklı meyvelerinden olan greyfurtu ve greyfurtla hazırlayabileceğiniz tarifleri tekrar okumak için tıklayınız.

3#

Dünyamız 4.5 milyar yaşında. Yaşamın başladığı günden itibaren gezegenimizi milyonlarca tür ile paylaştık. Kimi canlılar var ki bugün soyları çeşitli nedenlerle tükenmiş olsa bile geriye kalan fosil kalıntıları ile geçmişten bizlere selam vermeyi âdeta görev edinmişler. İşte o canlılar

4#

Dilimizde var olduğunu sandığımız, genellikle arkadaş ortamlarında şaka olsun diye kullandığımız bazı kelimelerin aslında hiç var olmadığını öğrendiğimiz bir içerikle karşınızdayız. Türk dilini kurumsallaştırma ve yaygınlaştırma amacıyla kurulan Türk Dil Kurumunun hayatımıza giren yabancı kelimeleri Türkçeleştirdiği sanılan ancak aslında birileri tarafından belki de şaka olsun diye üretilen kelimelerin listesi burada.

5#

Binlerce yıllık geçmişi, özgün enstrümanları, günümüze kadar ulaşan ve sayısı on binleri aşan repertuvarı ile Türk musikisi duygu dünyamızı zenginleştiren temel değerlerimizden… Musikimizde üretilmiş makamlar ise ruhlarımıza kâh sevinç kâh hüzün veren yüzlerce biçime sahip. Gönlünüzü okşayıp duygularınızı coşturmasını dileyerek hazırladığımız Türk musikisinin sekiz makamı burada.

6#

İçinde hızla yol aldığımız bu büyük boşluk; kimini çözdüğümüz kimini hâlâ çözmeye çalıştığımız, kiminin farkında bile olmadığımız sırlarla dolu. Uzayın derinliklerinden gelen bu milyonlarca karizmatik bilgiden sizler için seçtiğimiz 8 tanesini buradan hatırlayabilirsiniz.

7#

Hayatımıza giren son teknolojileri okuyucularımızla paylaşırken; hem kendi ufkumuzun sınırlarını genişletmenin keyfi hem de siz değerli okuyucularımızın zihninde belirecek yeni bir bilginin önemini dolu dolu hissettiğimiz içeriklerden biri de metaverse oldu. Hayatımıza girdiği andan itibaren kafamızı oldukça karıştıran metaverse, her geçen gün daha sık karşımıza çıkar hâle gelirken metaverse hakkında temel bilgileri tekrar hatırlamak için tıklayınız.

8#

İnsanlık tarihi birçok mucide ve icada tanıklık etti. Kimi icatlar hayatımızı değiştirirken kimi icatlar ülkeleri, toplumları ve birlikte ürettiğimiz medeniyeti köklü bir şekilde değiştirdi. Kimi icatların mucitleri tüm hayatını bu keşfe adarken kimi icatlar ise kolektif bir bilincin ürünü olarak yıllar içerisinde şekillendi ve ortak bir çaba neticesinde icat edildi. Birçok mucidin hayalini kurduğu dikiş makinesinin icadını okumak için tıklayınız.

9#

Sağlıklı beslenme popüler kültürün bir parçası…Yediğimiz ve içtiğimiz her besinin içerisindeki mineral ve vitaminleri, gelişen bilimsel veriler ışığında daha da net bir şekilde biliyor hâle geldik. İçtiğimiz sulardan duymaya alışık olduğumuz pH ise, tüm besinlerde olan ve bedenimizin işleyişine önemli etkilere sahip değerlerden bir tanesi. Sıkça tükettiğimiz besinlerin pH değerlerini paylaştığımız yazımızı tekrar okumak isteyenler için link burada.

10#

Kavuşmalar hep güzeldir… Bazen çıkılan yolların amacı belki sadece geri dönebilmek, belki de başlanılan noktaya kavuşulduğunda katedilen tüm o yol boyunca geçen zamanın değişim izlerini net bir şekilde görebilmektir. İnsanoğlu hangi motivasyonla yola çıkar bilinmez ancak nehirlerin yolu yaşamdır, yaşamın yolu ise bu sulardaki hayattır. Birçok ülkeyi gezdikten sonra denizlerine kavuşan işte o nehirler.

11#

Spor artık hayatımızın her alanında. Sağlıklı bir bedenin ve zihnin altın anahtarlarından biri olan spor kimi insanlar için gündelik hayatın bir rutini hâline gelirken kimi insanlar rutin hayatlarının dışına çıkabilmek ve eş dost ile paylaşılacak güzel anılar biriktirmek için spor yapıyor. Hangi amaçla olursa olsun keyif ve adrenalin veren kış sporlarını hazır mevsimi gelmişken tekrar hatırlatmak istedik. İşte kış sporları listesi…

12#

Bu sene Birleşik Krallık’ın lideri Kraliçe II. Elizabeth’in ölüm haberi, gündemi en çok meşgul eden konulardan biri oldu. Birleşik Krallık’ın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, popüler kültürün en ikonik karakterlerinden biri hâline dönüşürken, birçok kez sinema filmi çekildi, dizileri yapıldı ve defalarca belgeselleri kayıt altına alındı. Kraliyet ailesinin liderine veda ettiğimiz 2022’de kraliçeyi canlandıran oyuncuları ve performanslarını okumak isteyenler için link burada.

 2,069 okunma

Derya Ülkar