Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
14508
post-template-default,single,single-post,postid-14508,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Önemli İcatların Kadın Mucitleri

Bir icadın ortaya çıkması kadar onun akıllara fikir olarak düşmesi süreci de başlı başına önemli bir konu… Farkındalık, düşünmek, eyleme geçmek, ortaya koymak… Bu süreçleri yaşayan tüm insanlar saygı ve ilgi görmeyi hak ediyor. Anlayacağınız listemizin bu seferki konukları önemli buluşlara imza atan mucitler; daha doğrusu mucit kadınlar…

1#

20. yüzyılın ilk yarısında dünya savaşları gibi insanlığı yaralayan olaylar yaşanırken diğer taraftan onu ileriye taşıyacak gelişmeler de oluyordu. 1900 doğumlu Maria Telkes’in güneş enerjisiyle ısınan evler üzerine yaptığı çalışmalar da bunlardan biriydi. Macaristan doğumlu bilim insanı, Amerika’da çalışmalarını geliştirdikten sonra ilk denemesini Londra’daki İskoçya Dışişleri Ofisi için yapmış ve mekânın üç kış boyunca bu buluşla ısınmasını sağlamıştı.

2#

Yine 20’inci yüzyılın ortalarında bugünkü bilgisayarların atalarından olan, bir oda kadar büyük ve 5 ton ağırlığındaki ilk büyük ölçekli bilgisayar Grace Hopper tarafından geliştirilmiş ve kendi icadı olan donanımlarla zenginleştirilmişti. Yazıyı bilgisayar diline çeviren “compiler” donanımı ve ticari bilgisayar yazılımı “COBOL”da da çalışmalarını Harvard’da sürdüren Hopper’ın imzası bulunuyordu.

3#

Kariyerine henüz 4 yaşında matematik ve fen dersleriyle başlayan, 12 yaşında kuşların anatomisini inceleyerek kanatlı uçuş aparatı geliştiren İngiliz matematikçi ve yazar Ada Byron Lovelace, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak kabul görmektedir. 19. yüzyıldaki çalışmaları bir yüzyıl sonra tanınmış, 1979’da “Ada” ismi ABD’de yeni geliştirilen bir programlama diline verilmiştir.

4#

Oyuncu Hedy Lamarr’ın İkinci Dünya Savaşı başlarında merak saldığı uygulamalı bilimler, onu, gizli haberleşme sisteminin icadına kadar götürür. Lamarr’ın çalışmaları bugün gündelik hayatımızın olmazsa olmazları arasında bulunan Wi-Fi ve Bluetooth teknolojilerinin gelişimine olanak sağladı. Hedy Lamarr adı, 2014 yılında ABD Virginia eyaletindeki Ünlü Ulusal Mucitler Salonu’nda yer verilerek onurlandırıldı.

5#

Konforumuzu artıran, zaman kazandıran ve hijyen sağlayan önemli araçlardan bulaşık makinasının mucidi 1839-1913 yılları arasında yaşamış Josephine Cochrane’di. “Eğer hiç kimse bir bulaşık makinesi icat etmiyorsa, o halde ben de bunu kendi başıma yapacağım!” diyerek işe başladığı söylenir. Hali vakti yerinde olan Cochrane tamamen ihtiyaç nedeniyle bu fikri bulmuş, harekete geçmiş ve icadını gerçekleştirmişti.

6#

Yukarıda saydığımız gibi pek çok icat bir fincan filtre kahve içmeden yapılmamış olsa gerek… Eğer öyleyse her biri bunu Alman girişimci Melitta Bentz’e borçlu… Aslen ev hanımı olan Bentz bu fikri, gözlemleri sonucunda üretmiş ve yaptığı deneylerle kullanılabilir hale getirmiş; devamında ise yüzlerce kahve filtresinin satıldığı bir şirket kurmak gelmişti.

 2,339 okunma

akin aksoy