SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN DOĞRU YÜRÜYÜŞÜ HAYATINIZA KATIN
Yürüyüş yapmanın faydaları saymakla bitmiyor, örneğin uykumuzu düzene sokuyor, mutluluk seviyemizi artırıyor, beden ve zihin sağlığımızı koruyup formda kalmamızı sağlıyor. Fakat bu önemli aktivite gereği gibi yapılmadığında faydadan zarara da dönüşebiliyor. Bunun önüne geçmek ve yürüyüşlerimizden maksimum yarar sağlamak için şu birkaç detay önemli.
Akşam işten çıktıktan sonra da yürüyüş yapmak isteyebilirsiniz elbette ama uzmanlar en uygun vaktin sabah saatleri olduğunu ifade ediyorlar. Eğer illaki akşam yapacağım diyorsanız yemekten en az iki saat sonra, yani vücudunuz sindirim işlemini tamamladığında yürüyüşe çıkmalısınız.
Yürüyüşe çıktığınızda adımlarınızı birden hızlandırmamalı tempoyu yavaş yavaş artırmalısınız. Aksi takdirde fayda görmesini istediğiniz kalp ve damar sağlığınızı riske atmış olursunuz. Tempolu yürüyüş öncesinde birkaç dakikalık ısınma ve germe hareketleri yapılabilir.
Spor salonları yürüyüş dâhil farklı egzersizleri bir arada yapabileceğimiz ideal mekânlar olsa da yürüyüş sporu için daha çok açık hava önerilmekte. Oksijeni bol olan alanlarda yürüyüş yapmanın yağ yakımı için daha etkili olduğu biliniyor.
Ayağınızı az da olsa sıkan bir ayakkabı sadece ayaklarınızı yormakla kalmaz eklemlerinizin hasar görmesine de sebep olur. Ağır olmayan, esnek tabanlı bir yürüyüş ayakkabısı uygun olacaktır. Eğer bel veya diz sorunlarınız varsa doktorunuzdan görüş alarak ayakkabınızın tabanını bir tabanlık aracılığıyla yükseltebilirsiniz.
Spor yapmak için çoğunlukla bedeni saran giysiler tercih edilir fakat gereğinden fazla sıkarsa kan akışını olumsuz etkileyebileceği de unutulmamalı. Hareketlerinizi kısıtlamayacak, ter emici özelliği olan, yürüdükçe üstünüzde ağırlık yaratmayacak giysiler seçmelisiniz. Yağmurlu havalar için de yine hareket konforu sağlayan bir yağmurluk edinebilirsiniz.
Yaşınız, kilonuz ve sağlık durumunuz yürüyüş yapıp yapmama, haftada kaç gün, kaç saat hatta hangi tempoda yapmanız gerektiği konularına yön verebilecek önemli detaylardır. Mutlaka kişisel durumunuza göre bir yürüyüş programı yapmalı, yürüyüş sırasında herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığınızda devam etmeyerek dinlenmeli ve mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
938 okunma