Bu Şehir Büyük Mirasların Sahibi
Rotamızı bu kez de Yozgat-Sivas-Kahramanmaraş-Adana-Niğde-Nevşehir ile çevrili, İç Anadolu’nun en büyük illerinden Kayseri’ye çevirdik. Ve Kayseri adının, Latince “caesarea” kelimesinin Arapçadaki karşılığı olan “kayser”den geldiğini öğrendik. Bizimle birlikte şehri biraz daha yakından tanımaya ne edersiniz?
Deniz seviyesinden 3.917 metre yükseklikteki kar beyazı başıyla sadece Kayseri’yi değil tüm dünyayı selamlayan bir doğa harikası Erciyes Dağı. İç Anadolu’nun bu en yüksek dağı, 30 milyon yıl önceki patlamalarla Kapadokya gibi başka bir doğa harikasının oluşmasını sağlayan da bir hikâyeye sahip. Aynı zamanda, şehrin güneyine yerleşmiş devasa cüssesi ile macera ve spor tutkunlarının ülkemizdeki en önemli adresi.
Altı yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 2019’un Ekim ayında ziyarete açılan Kayseri Kalesi ilk olarak 3. yüzyıl Roma devrinde inşa edilmişse de bugün gördüğümüz hali I. Alâeddin Keykubat zamanında yapılandırılmış. Şehir merkezindeki düz bir alanda iç ve dış surlarıyla arzı endam eden kale en güzel Orta Çağ yapılarından biri.
Yine şehir merkezinden ve yine tarihi bir yapı… Kayseri Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in isteği ile Tavlusunlu Salih Usta’ya 1906 yılında yaptırılmış. 15 metre yüksekliğindeki kuleye içeriden kıvrımlı merdivenlerle çıkılırken, kulenin üstündeki piramit yapı saat çanını olabilecek en estetik haliyle muhafaza ediyor.
Osmanlı’nın baş mimarı Koca Sinan’ın doğum yeri Kayseri’nin Ağırnas mahallesidir. Hatta dünyaya geldiği üç katlı ev şehirde en yoğun ilgiyi gören yerler arasında bulunuyor. Mimar Sinan’ın gözlerini açtığı şehre hediyesi ise Kurşunlu Camii olmuş. 1576 yılında Ahmet Paşa tarafında inşa ettirilen tek kubbeli cami şehrin ünlü yapılarından biri.
Kayseri, Selçuklu döneminden kalma yapıların en mühim adreslerindendir. Lala Paşa Camii, Alaca Kümbet, Sahabiye Medresesi ve sair. Hunat Hatun Külliyesi de bunlardan biridir ve kim tarafından ne için yaptırıldığı bakın kitabesinde nasıl yer almıştır:
”Bu mübarek mescidin yapılmasını, fetihler babası, dünya ve dinin yardımı ve emanı, Keykubad’ın oğlu Keyhüsrev zamanında, yüksek mertebe sahibi zahide, saliha, dünya ve dini safvet, hayırların öncüsü, büyük valide emretmiştir. Allah onun yüceliğinin gölgesini daim ve iktidarını kat kat eylesin. Bu yapı 635 yılında şevval ayında inşa edilmiştir.”
Kayseri’ye gidenlerin yolunu düşürmesi gereken adresler arasında tarihi ev ve sokakların yaşamaya devam ettiği mahalleler de vardır. Örneğin Talas Mahallesi… Taş kaldırımlı sokakları, ahşap evleri, değirmeni, sarnıcı, çeşmesi ve bütün bunların yanında yemyeşil doğasıyla şehrin saklı kalmış güzelliklerinden olan Talas aynı zamanda farklı etnik kökenlerin yaşadığı özel bir coğrafyadır.
Kapalı Çarşı, Kazancılar Çarşısı, Hunat Çarşı, Yeraltı Çarşısı… Kayseri’ye özgü ürünleri almak için gidilebilecek çok fazla çarşı bulunuyor. Bir zamanlar kumaşçıların, çuhacıların, abacıların dükkân açtığı Kayseri Bedesteni ise 15. yüzyıl mimarisiyle ayrı bir yere sahip.
Kayseri mutfağı dendi mi aklınıza gelen yiyecekler hangileri? Mutlaka pastırma ilk sıralardadır. Peki, çemen? Yağlama? Ya kabak çiçeği dolması? Ama biliyorsunuz hepsinden önce Uzakdoğu ve Orta Asya’nın vazgeçilmez yemeği mantı ülkemizde Kayseri ve Kayserililerden sorulur.
1,674 okunma