Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24943
post-template-default,single,single-post,postid-24943,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KLEOPATRA ANTİK HAVUZU

Dünyada eşi benzeri olmayan antik havuzun ülkemiz coğrafyasında olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde krallar ve kraliçelerin şifa bulmak için ziyaret ettiği termik sulara sahip hamamlar, dünyanın en eşsiz doğal havuzu olarak yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini Denizli’ye çekiyor. Bölgede yaşanan deprem sonucunda bugünkü eşsiz hâlini alan Kleopatra Antik Havuzu’nun nasıl şekillendiğini ve neden Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi Kleopatra’nın ismine sahip olduğunu yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

Kleopatra Antik Havuzu’nun bulunduğu Hierapolis Antik Kenti, yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bütün ihtişamını koruyarak ayakta kalmayı başaran Apollon Tapınağı’nın da bulunduğu bölgede yer almaktadır. Denizli’nin merkezinden 18 km uzaklıkta Pamukkale Travertenlerinin hemen yukarısında bulunan havuz, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde koruma altına alınmıştır.

2#

M.S. 7. yüzyılda gerçekleşen bir depremle antik kentin ortasında büyük bir çukur meydana gelir ve bölgedeki şifalı sulara sahip termal hamamların suları, zamanla oluşan çukur içerisinde toplanmaya başlar. Böylelikle, bir zamanlar dönemin görkemli yapısını oluşturan antik sütunlar ile mimari yapılar bu havuzun zeminini oluşturan doğal bir havuza dönüşür. Havuza girdiğiniz an, su altındaki mistik bir kapıdan geçerek 2800 yıl öncesine gitmiş gibi hissedersiniz.

3#

Depremden önce de şifa merkezi olarak ün salan bölgede, birçok hamam bulunmaktaydı. O dönemde bile temizlenmek ve şifalanmak için bu hamamların ziyaret edildiği bilinmektedir. Öyle ki, Mısır Kraliçesi Kleopatra, kardeşi ile yaşadığı sorunlardan dolayı sürgün edildiği yıllarda, Roma İmparatorluğu topraklarına ulaşmak için yaptığı seyahatlerinde, havuzun methini duyarak burayı ziyaret eder ve böylelikle havuzun ismi Kleopatra’nın Havuzu olarak anılır.

4#

Şifalı suların nimetinden tek faydalanan sadece Kleopatra değildi elbette. Bir rivayet göre, Hazreti İsa’nın annesi Meryem, rahatsız olan gözünün tedavisi için bu termal hamamları ziyaret eder ve gözündeki rahatsızlık iyileşir.

5#

Yaz kış fark etmeksizin sıcaklığı ortalama 36 derece olan termal suların beslediği havuzun kışın da bolca ziyaretçisi olur ve karlar altında bile misafirlerine inanılmaz bir deneyim sunar. Termal suların yapısı sodalı olduğundan bölgedeki suyun kalp damar hastalıkları, romatizma, deri ve sinir hastalıklarına iyi geldiği belirtilir. Termal suların yanında antik havuz suyu da benzer şifalandırıcı özellik gösterir. Binlerce yıllık sütun ve mermerler arasında yüzme imkânı bulan ziyaretçiler hem şifalı suya girmenin hem de doğal güzelliklerin tadını çıkartma şansı yakalar.

6#

Dünyanın en etkileyici noktalarından biri olan Kleopatra Antik Havuzu’nun tüm dünyaya nam saldığı şifalı sularının sağladığı faydalar, yapılan su analizi sonuçlarıyla bilimsel olarak desteklenmektedir. Kaplıca suları; bikarbonatlı, sülfatlı, kalsiyumlu, karbondioksitli, kısmen demirli ve radyoaktif bir bileşime sahiptir ve aynı zamanda buradaki sular banyo ve içme kürlerine de elverişli durumdadır.

 5,534 okunma

Derya Ülkar