Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
14047
post-template-default,single,single-post,postid-14047,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Madde İle Ülkemizin En Küçük Şehri Yalova

Türkiye’nin en küçük ili Yalova kuzeyinden güneybatısına kadar Marmara Denizi ile çevrilmiş ve bu haliyle ülkemizin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip… Doğası ile yaz ayları kadar sonbahar ve kış aylarında da turist çeken bölge 1995 yılında il olmuştu. En yoğun renkleri mavi ve yeşil olan şehrimizi 8 özelliği ile gelin birlikte tanıyalım.

1#

Bir köşk 1930 yılında iki gün içinde temel seviyesine kadar kazılıp altına ray döşenerek 4.80 metre kaydırıldı. Yalova’daki çiftlikte köşkün hemen yanı başındaki çınar ağacının dalları çok uzadığı için kesmek isteyen bahçıvana Atatürk’ün sunduğu formül neticesinde yaşanmıştı bu durum… Günümüzde müzeye dönüştürülen Yürüyen Köşk, pazartesi günleri dışında her gün ziyaret edilebiliyor.

2#

Yalova’nın turistik ilçelerinin başında Çınarcık geliyor. Çevre illerden günü birlik de turist çeken ilçede özellikle Dipsiz Göl çevresinde kurulan kamp sakinlerine muhteşem bir manzara sunuyor. Teşvikiye Beldesi Erikli Yaylası’nda bulunan göl kâşif ruhlu insanların çok iyi bildiği ama pek çok kişi tarafından henüz keşfedilmemiş sakin bir doğa parçası…

3#

Yalova’nın en büyük ilçesi Çınarcık’ta Erikli Yaylası içinde bulunan ve Dipsiz Göl’ün tersine hemen herkes tarafından varlığı bilinen başka bir güzellik de Erikli Şelalesi… Şelaleden yansıyan su sesi eşliğinde trekking yapmaya gelen doğa tutkunlarına hafta sonları piknik yapmaya gelen insanlar da eşlik ediyor ve doğa içinde canlı, renkli görüntüler oluşuyor.

4#

1995’te ilçeye dönüşen Altınova, huzurlu ve sakin sokaklarda yürüyüş yapmak, dönüşte çantasında doğal ürünlere yer vermek isteyenler için oldukça uygun bir yer… Altınova’da, özellikle İzmir Körfezi’nin en dar yerindeki Hersek Köyü ve buradaki 15. yüzyıldan kalan Hersekzade Ahmet Paşa Camii de görmek isteyebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

5#

Şehrin özellikle yaz aylarında nüfusunu birkaç kez katlayan ilçelerinden biri de Armutlu… Merkeze 55 km uzaklıkta olan ilçeye Mudanya ve İstanbul’dan deniz ulaşımı bulunuyor. Burası uzun yürüyüşler yapılabilen sahilleri, kum plajları ile deniz ve deniz sporuna meraklı olanların bilhassa tercih ettiği bir bölge…

6#

Yalova, sadece ülke içinde değil uluslararası düzeyde rağbet gören kaplıcalara sahip. Kentin farklı yerlerine dağılmış kaplıcalar merkeze 12 km mesafede bulunan Termal ilçesinde yoğunluk gösteriyor ve bu bölge 19. yüzyıl sonlarından itibaren sağlık merkezi olarak ilgi görüyor. Büyük otellerin imkânlarıyla ya da Kurşunlu Hamam gibi tarihi yapılarda şifalı sularla buluşmak mümkün…

7#

Yalova, kendine özgü geleneklerin yaşayabilmesi için gayret gösteren bir şehir. Farklı mevsimlerde farklı ilçelerde düzenlediği festivaller ise bu amacın en güzel araçları oluyor. Örneğin, Geleneksel Delmece Yaylası Şenlikleri’nde yayla ve üretim kültürü paylaşılırken, Uluslararası Kafkas Halk Dansları ve Müzik Festivali’nde sergilenen yöresel danslarla bütün sokaklar renkleniyor.

8#

Göç alan bir şehir olarak Yalova mutfağında farklı toplulukların mutfak kültürü harmanlanmış… Genel olarak sebzenin, çeşitli otların yoğun olarak kullanıldığı, köftenin farklı sunumlarının öne çıktığı bir mutfağa sahip. İçinde elma marmelatı ve üzerinde vişne reçeli olan krep hamurundan mamul termal tatlısı ise mutlaka denemenizi önerdiğimiz lezzet.

 1,937 okunma

akin aksoy