Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26673
post-template-default,single,single-post,postid-26673,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

YAŞAYAN EN BÜYÜK YER SİNCABI: MARMOTLAR

Avrasya ve Amerika’da yaşayan sevimli marmotlar, yaşayan en büyük yer sincabı türü. Kalabalık koloniler halinde yaşayan marmotların en yakın akrabası gelengiler; ancak marmotlar bu türden çok daha tombul. Ana besin maddesi çayır otları, böğürtlensi meyveler, kök, yosun ve çiçekler olan bu otçul ve sosyal türün ilginç özelliklerini listeledik.

1#

Dağ tepelerinde yaşayan ve soğuk ortamlara uyum sağlayan marmotlar, bilinen en büyük yer sincaplarıdır.

2#

Soğuk ve sert geçen 7-8 ay boyunca yer altına kazdıkları yuvalarda kış uykusuna yatan marmotlar, bu süreçte vücut ağırlıklarının yüzde kırkını kaybeder.

3#

Uyandıklarında ise yapmaları gereken çok iş var. Hızla üreyip yavrularını büyütmeli ve bir sonraki kış bastırmadan kaybettikleri kiloları tekrar kazanmalılar. Yani, senenin dörtte birinde kilo almak için çabalayıp dörtte üçünü uyuyarak geçiriyorlar.

4#

Kışların gittikçe kısalması sonucu marmotlar, kış uykusundan yaklaşık senede bir gün daha erken uyanıyor ve dolayısıyla daha erken yavruluyor.

5#

Yavru erkekler birinci yaşlarını doldurdukları an, koloninin lideri baskın erkek tarafından pek de nazik olmayan bir şekilde koloniden kovulur.

6#

Avrupa ve Asya’nın dağlık kesimlerinde yaşayan marmot türleri olmasına karşın ülkemizde yaşayan marmot bulunmaz. Boy olarak çok daha ufak bir yer sincabı olan gelengiler, marmotların Türkiye’deki en yakın akrabalarıdır.

7#

Kuzey Amerika’da yaşayan marmotlar, çayır köpeklerine çok benzemektedir.

 3,293 okunma

Derya Ülkar