Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26255
post-template-default,single,single-post,postid-26255,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ARILAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Dünya üzerinde yaklaşık yirmi bin, Türkiye’de ise yaklaşık olarak iki bin türü bulunan arılar mükemmel bir tozlayıcı olarak gezegenimizdeki yaşamın çeşitliliğini ve devamını sağlar. Koloni kurarak yaşayan arıların kurdukları yuvaya “kovan” denilir. Bir kovanda işçi ve erkek arılarla birlikte bir adet kraliçe arı bulunur. Bal arılarından tutun yaban arılarına kadar eko-sistemde oldukça önemli görevleri bulunan arılar hakkında ilginç bilgileri listeledik.

1#

Bütün hayatı boyunca bir tane arının ürettiği bal miktarı, ortalama olarak bir çay kaşığının 12’de 1’i kadardır.

2#

Çalışkanlıkları ile bilinen arılar aslında sürekli çalışmazlar. Sadece yaz aylarında çalışan arılar kış döneminde kovanlarından çıkmadan uzun bir dinlenme süreci geçirirler.

3#

Bilinen ilk arı fosili yüz milyon yıl, ilk insan fosili ise üç yüz bin yıl öncesine aittir. Yani biz yokken arılar vardı.

4#

Bilim insanlarının uzunca bir süre anlamlandıramadıkları arı dansının aslında bir yön gösterme hareketi olduğu anlaşılmıştır. Bal arıları bulduğu yemek kaynağının konumunu ve kovana mesafesini yaptığı özel dans ile diğer arılara anlatır.

5#

Arılardan duyduğumuz “vızzz” sesinin kaynağı, saniyede iki yüz otuz kez kanat çırpma sesidir. Bedenlerine oranla küçük kanatları olan arılar, bedenlerini taşıyabilmek için dakikada ortalama olarak on üç bin kere kanat sallarlar.

6#

Bal arılarının yüz yetmiş koku alıcısı bulunur. Bu sayede bizlerin kokusunu dahi alamadığımız çiçeklerin izini sürebilirler.

7#

Bal arılarının altı bacağı, beş gözü, iki çift kanadı bulunur ancak aslında bir böcek türü olan arıların sahip olduğu beş gözün bileşik yapısı vardır. Bileşik gözler binlerce gözden oluşur.

8#

Arılar petekleri altıgen şekilde yapar. Bu sayede arılar mümkün olduğunca az balmumu kullanırken, bal ürettikleri alanın da daha verimli kullanılmasını sağlarlar. Yani arıların matematik bildiklerini söylemek yanlış olmayacaktır.

 3,686 okunma

Derya Ülkar