Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27008
post-template-default,single,single-post,postid-27008,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

GEZEGENİN EN GÜÇLÜ YUMRUĞU: MANTİS KARİDESİ

Literatürde “Peygamberdevesi karidesi” olarak da geçen mantis karidesi, genelde 10 cm boyutlarında olsa da bir Afrika aslanının çenesi kadar güçlü pençe ve yumruklara sahip olmasıyla gören herkesi şaşkına çeviriyor. Keşfedilen en büyük mantis karidesi, 46,1 cm ve bugüne kadar keşfedilmiş 450 kadar çeşidi bulunuyor. Minik cüssesine rağmen derin ve sığ suların en tehlikeli avcılarından olan mantis karidesleri hakkında ilginç bilgileri listeledik.

1#

Mantis karidesi dünya çapında tropikal ve subtropikal sularda yaşar; çoğu tür Hint ve Pasifik Okyanusu sularında bulunur. Bazı türler ılıman deniz ortamlarında görülür. Mantis karidesleri yuvalarını refisler, kanallar ve bataklıklar dahil olmak üzere sığ sulara inşa eder.

2#

Güçlü yumruğu ile bilinen mantis karidesi, hayvanlar âleminin en güçlü canlılarından biri. Mantis karidesinin yumruğu saatte 80 km hızla hareket eder ve 150 kg kuvvete ulaşabilir. Bu kuvvet, 90 gr vücut ağırlığına sahip karidesin kendi vücut ağırlığının 2.500 katına denk gelmektedir. Sopa benzeri uzantıları ile yaptığı tek bir vuruş, bir yengecin kolunu koparabilir veya bir salyangozun kabuğunu parçalayabilir.

3#

Mantis karidesleri hayvanlar âlemindeki en karmaşık görme duyusuna sahip canlıdır. İnsanlarda üç, kelebekte beş tür fotoreseptör bulunurken mantis karidesinin gözünde 12 ila 16 tür fotoreseptör hücresi bulunur. İnsanlardaki üç renk reseptörü kırmızı, yeşil ve mavidir. Mantis karidesinde bulunan 12 ile 16 adet fotoreseptör tıpkı kelebeklerde olduğu gibi insan beyninin algılamadığı renkleri görmesini sağlar.

4#

Oldukça zeki bir tür olan mantis karidesleri birbirlerine ve bazen de başka türlere sinyal vermek için floresan desenlerini kullanırlar. Uzmanlar bu durumun mantis karideslerinin gizli bir iletişim diline sahip olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

5#

Mantis karidesleri ortalama 20 yıl yaşar. Dişi yumurtaları ya yuvaya bırakır ya da yanında taşır. Yumurtadan çıktıktan sonra yavrular, yetişkin formlarına erişmeden önce üç ay boyunca zooplankton olarak yaşar. Zooplankton tatlı veya tuzlu sularda yüzemeyen, akıntıya göre hareket eden canlıları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

6#

Mantis karidesinin yumurtadan yeni çıkmış zooplankton halini avlayan denizanası, balık ve balinalar dahil çeşitli hayvanlar var. Ancak yetişkin formuna erişen mantis karidesini avlayan bir avcı bulmak pek de mümkün değil.

 3,311 okunma

Derya Ülkar