Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27017
post-template-default,single,single-post,postid-27017,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

VÜCUDUMUZDAKİ ELEMENTLER VE ORANLARI

Canlı cansız her şey atomlardan oluşur. İnsan bedeni de evrenimizdeki her şey gibi atomlardan oluşmuş, bu atomların bir araya gelmesi ile yaşam filizlenmiştir. İnsan vücudunun toplam kütlesinin %99′u sadece 6 elementten meydana gelir ve insan bedeni toplamda 25 elementten oluşur. Yazımızda vücudumuzdaki ana elementleri, özelliklerini ve oranlarını okuyabilirsiniz.

1#

Hidrojen ve oksijen atomunun bir araya gelmesiyle oluşan su, insan bedeninin büyük bir kısmında da bulunmaktadır. Atomların molekülleri, moleküllerin makromolekülleri, makromoleküllerin de makromoleküler kompleksleri oluşturmasıyla oluşan insan vücudundaki hücrelerin toplam ağırlığının %65-90 seviyelerine kadar su içerdiği bilinmektedir. Bu sebeple insan vücudunda en fazla elementin oksijen olması şaşırtıcı değildir; ortalama %65 oksijen bulunur.

2#

Organik moleküllerin bir diğer temel birimi olan karbon ise ikinci sırada gelir. Bedenimizin %18’i karbondan oluşur. Evrende en bol bulunan altıncı element olan karbon, kızgın yıldızlardan dünyanın yer kabuğuna kadar hemen hemen her ortamda vardır.

3#

İnsan bedenindeki hidrojen oranı %10’dur. Atomik kütlesi ile tüm elementler arasında en hafif olan hidrojen, aynı zamanda evrenimizde en çok bulunan elementtir.

4#

İnsan bedenini oluşturan bir diğer element azottur ve oranı %3’tür. Dünya atmosferinin %78’ini de oluşturan azot tüm canlı dokularında bulunmaktadır.

5#

Vücudumuzdaki kalsiyum oranı %1,5’tir ve yeryüzünde yani gezegenimizde en bol bulunan beşinci elementtir. Kalsiyumun insan bedenindeki önemi hakkında daha önce yazdığımız yazıyı okumak için linke tıklamanız yeterli.

6#

Bedenimizdeki fosfor oranı %1’dir. Bütün organizmalarda bulunan fosfor DNA için olduğu kadar kemik ve diş oluşumu, hücre büyümesi ve onarımı, enerji üretimi, sinir ve kas hareketleri, böbrek işlevleri, kalp kasının kasılması açısından oldukça önemlidir.

7#

İnsan vücudunda en yoğun şekilde bulunan elementlerin dışında potasyum %0.35, sülfür %0.25, sodyum %0.15 ve magnezyum elementi %0.05 oranındadır. Bedenimizde bakır, çinko, selenyum, molibden, flor, klor, iyot, manganez, kobalt, demir, lityum, stronsiyum, alüminyum, silisyum, kurşun, vanadat, arsenik, brom gibi elementler ise hayati öneme sahip olmakla birlikte diğer elementlere oranla eser miktarda bulunmaktadır.

 1,925 okunma

Derya Ülkar