Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26129
post-template-default,single,single-post,postid-26129,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KALSİYUM NEDİR VE HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Kalsiyum doğada bulunan metalik bir elementtir. Vücudumuzun güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmasının sebebi kalsiyumdur. Periyodik cetvelde sembolü CA olan bu elementin yaşam için çok önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır. Ancak kas yapısına katkısı olan kalsiyumu her gün tırnaklarımız, saçlarımız, cildimiz ve terimizle belirli miktarda kaybederiz. Meydana gelen bu kaybı besinler ile takviye etmemiz son derece önemlidir. Aksi halde bedenin işleyiş yasalarına göre kaybettiğimiz kalsiyumu vücudumuz kemiklerimizden temin etmekte ve bu durum kemik erimesi olarak adlandırılan sağlık problemine neden olabilmektedir. Yazımızda kalsiyum hakkında önemli bilgileri okuyabilirsiniz.

1#

Bitkilerden hayvanlara tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir mineral olan kalsiyum, maalesef ki vücudumuz tarafından üretilmemektedir. Çocuklarda büyüme döneminde çok önemli işlevleri bulunan bu mineralin yaşlılarda ve menopoz sürecinde olan kadınlarda da önemi büyüktür. Doğal besinlerle doğru miktarlarda alındığında kemik ve kas sistemimizi güçlendirmektedir.

2#

Kalsiyumun kaslar üzerindeki olumlu etkisi sayesinde kas kasılmalarının önüne geçilir. Kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan kalsiyum, kalp kasının hareketini sürdürmeye yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı destekler, güneşin değerli hediyesi D vitaminiyle alındığında iltihap belirtilerini iyileştirir. Ayrıca kolesterol ile yakından ilişkisi olan bu mineral, eksikliğinde çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.

3#

Kalsiyum eksikliğinde kaslarda kramplar meydana gelir ve yaşanılan iştah kaybı, tırnaklarda kırılma, yutkunmada zorluk bu mineralin eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Bu tür durumlarda kan değerlerinin ölçülmesi ve uzman görüşü almak önemlidir. Ayrıca vegan beslenenler süt ve süt ürünleri tüketmedikleri için, kalsiyum içeren bitki bazlı besinleri bilinçli bir şekilde öğünlerine eklemeye özen göstermelidir. Hayvansal süt ürünü kullanmayan kişiler badem, ceviz ve yulaf gibi besinlerden elde edilen süt ile kalsiyum ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir.

4#

Tohumlar, özellikle de susam, kalsiyum içeriği bakımından oldukça zengindir. Susamdan elde edilen tahin de aynı şekilde kalsiyum zenginidir. Sağlıklı ve bitkisel olarak kalsiyum içeren besinler; kuru fasulye çeşitleri ve baklagiller, kuru incir, brokoli, portakal, fındık, badem, yeşil yapraklı bitkiler, mercimek, şalgam, tatlı patates, roka, lahana ve Chia tohumu ülkemizde kolaylıkla bulabileceğimiz başlıca kalsiyum zengini gıdalardır.

5#

Kalsiyumu hayvansal gıdalardan da elde etmek mümkündür. Özellikle evde doğal yöntemlerle mayalanan yoğurt, kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Yumurta, sardalya, somon balığı, peynir başlıca kalsiyum kaynaklarıdır.

6#

Yeterli gıdaları tüketmek bedenin ihtiyacı olan kalsiyumu elde etmesi açısından önemlidir ancak bazı durumlarda vücudumuzdaki kalsiyumu azaltan yaşam tarzı alışkanlıklarımız olabilir. Tütün ürünlerinin kullanımı, yüksek oranda tuz tüketmek, kahve ve gazlı içeceklerin sık tüketilmesi ve düşük fiziksel aktiviteler bedenimizdeki kalsiyum oranının düşmesine neden olabilmektedir.

7#

Vücutta kalsiyumun yüksek olması hiperkalsemi olarak adlandırılmaktadır. Kalsiyum fazlalığı böbrek taşına, beyin ya da kalp fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle ihtiyaç olmadığı sürece kalsiyum destekleri kullanılmamalı, doğal besinler tüketerek kalsiyum alınmalıdır. Bir hekim tarafından önerilmediği sürece, kalsiyum başta olmak üzere herhangi bir takviye kullanılmamalıdır.

 1,523 okunma

Derya Ülkar