Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24082
post-template-default,single,single-post,postid-24082,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

YOGA HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Uzun bir geçmişe sahip olan yoga, bedensel ve ruhsal bütünlüğü destekleyen en önemli felsefelerden biridir. Zihinsel ve fiziksel iyilik hâline odaklanan bu felsefenin kurucusu Patanjali olarak kabul edilir. Patanjali, Eski Hindistan’da yaşamış olan bir bilgeydi. Yogaya yön veren eseri Yoga Sutra’yı ne zaman yazdığı hakkında net bir bilgi yoktur ancak öğretileri, yazıldığı dönemden günümüze kadar ulaşabildiği için yoganın kurucusu olarak düşünülür. Patanjali’nin öğretileri yogaya ışık tutuyor olsa da günümüzde bu felsefe hakkında çok fazla doğru bilinen yanlış da mevcut. Bu yazımızda amacı stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği arttırmak, beden ve ruh sağlığını “mutlu” kılmak olan yoga hakkında doğru bilinen yanlışları listeledik.

1#

Yoga yapabilmek için fit ve esnek olmak gerekmez. Yoga, bedensel anlamda nefes alabildiğiniz ve hareket edebildiğiniz sürece her bedende ve yaşta yapılabilir. Fiziksel olan yoga pratikleri kişiye göre belirlenir bu sayede ilerleyen zamanlarda esneklik de artar.

2#

Erkekler de yoga yapabilir! Vücut yapılarının uygun olmadığını düşünen çoğu erkek yogaya karşı çekimser kalır ancak şunu unutmamak gerekir ki yoga kavramını hayatımıza katan kişi bir erkektir; Patanjali. Yogayı profesyonel olarak yapan pek çok erkek vardır, yalnızca kadınlara özgü bir öğreti değildir.

3#

Yoga denince akla uzun uzun alınan ve verilen derin nefesler gelir ancak bu bir gereklilik değildir. Yogada nefese dayalı çok fazla egzersiz vardır; yorgunluk ve stresle baş etme yöntemlerinden biri olan bu pratik, bazı kişilerde rahatsızlık da yaratabilir. Bu nedenle yogada derin nefes alıp verme olmazsa olmaz değil, kişiye özel planlanan bir durumdur.

4#

Tüm yoga türleri aynı değildir; ter atmaya yönelik bir yoga planlayabilir ya da yalnızca sakin bir terapi etkisi tercih edebilirsiniz. Sizin için hangi tür yoganın uygun olacağının cevabı yine sizde olacaktır; daha sakin ve nefes odaklı bir yoga mı yoksa egzersizin içine girdiği daha atletik bir yoga mı?

5#

Yogada “iyi” olmak diye bir şey yoktur; internette gördüğümüz o iddialı yoga pozisyonlarını yapmak zordur ayrıca uzun bir süre gerektirir.  Bu hareketleri yapınca iyi olunur gibi bir kural yoktur; buradaki iyilik, sizin kendinizi hangi pozisyonda nasıl hissettiğinizdir. Diğer bir deyişle, yogada, zorlu hareketleri yapabilmek esas olan amaç değildir; burada önemli olan “kendinizi iyi hissettiğiniz” anda kalmaktır.

 2,525 okunma

Derya Ülkar