Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
11823
post-template-default,single,single-post,postid-11823,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Türkiye’nin 7 Bölgesinden 9 Baraj

Doğal zenginlikleri bol olan Türkiye’de elektrik ya da su sağlamak için kullanılan birçok barajımız bulunur. Ülke tarihinin farklı dilimlerinde inşa edilmiş ve 7 coğrafi bölgemize dağılmış 9 barajı listemizde bir araya getiriyoruz.

1#

İstanbul’daki Riva deresi üzerine içme suyu temini amacıyla kurulan barajın yapımı 1973 senesinde tamamlanmıştır.

2#

Ege Bölgesi’nin güzel ilçesi Bergama yakınındaki baraj, adını üzerinde bulunduğu Kestel Çayı’ndan alır ve bölgenin sulanması için kaynak sağlar.

3#

Adını Elazığ’ın Keban ilçesinden alan baraj, ülkenin en büyük havzaya sahip nehri Fırat’ın üzerinde bulunur ve elektrik temini sağlar.

4#

Fırat Nehri üzerinde bulunan bir diğer baraj ise son bölümü 2001 yılında tamamlanan Birecik’tir. Birecik Barajı hem elektrik hem de su sağlıyor ve Gaziantep ile Şanlıurfa arasında bulunuyor.

5#

GAP kapsamında Fırat Nehri üzerine yapılan Atatürk Barajı’nın Türkiye için önemi bazı banknotların arka tarafında resminin bulunmasından bile anlaşılabilir.

6#

Ankara’ya bağlı Sarıyar Barajı, Sakarya Nehri üzerinde yer alır. Yapımı 1956 gibi erken bir tarihte tamamlanan baraj hidroelektrik temin eder.

7#

Toros Dağları’ndan doğan Manavgat Nehri üzerinde yer alan Oymapınar Barajı, elektrik üretimi sağlar.

8#

Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 6. en yüksek barajı olan Deriner Barajı, Artvin’de Çoruh Nehri’nin üzerindedir.

9#

Adana’nın 15 km yukarısındaki Seyhan Barajı adını aldığı Seyhan Nehri üzerinde bulunur ve hem sulama hem de elektrik üretimi için kullanılır.

 2,096 okunma

akin aksoy