SONSUZ AŞKIN SEMBOLÜ TAC MAHAL
Bir insanın eşine olan aşkını ve hasretini anlattığı en güzel eser ne bir şiir ne de bir şarkı… Dünyanın en görkemli yapılarından biri olan Tac Mahal ebedi sevgi ve özlemin cisimleşmiş en güzel örneklerin bir tanesi. Hindistan’ın kuzeyindeki Agra şehrinde bulunan Tac Mahal, Babür hükümdarı Şah Cihan tarafından, 1631 yılında 14. çocuğunu doğururken ölen eşi Mümtaz Mahal’e olan sonsuz aşkını dile getirmek için dönemin en ünlü mimarları, nakışçıları, hattatları ve sanatçılarına yaptırıldı. 1632 yılında yapımına başlanan ve 22 sene süren bu şaheser, aynı zamanda İslam sanatının en seçkin örneklerinden biri. Aşk ve hüzün dolu Tac Mahal’in inşasındaki şaşkınlık yaratan detayları yazımızda okuyabilirsiniz.
Dönemin en zengin imparatorlarından biri olan Şah Cihan, büyük aşk beslediği karısına güvenini göstermek için en yüksek mevki sahibinin kullandığı şah mührünü kullanma yetkisini bile vermiş aşık bir imparator. Öyle ki bu hüzünlü hikâye birlikte gittikleri bir seferde karısının doğum sırasında ölmesiyle başlıyor. Daha 40’ına bile gelmemiş olan Mümtaz Begüm Mahal’in ölmesiyle derin bir yas dönemine gömülen Şah Cihan, eşinin ölümünden 1 sene sonra bu anıt mezarı yaptırmaya karar vererek odasından çıkmış ve tekrar devlet işlerinin başına dönmüş.
İnşa edildiği dönemde 1 milyar dolar karşılığına denk düşen 32 milyon Hindistan rupisine mal olan Tac Mahal’in yapımında değerli taşların ve mermerlerin taşınması için 1000’den fazla fil, 22 bin tane de işçi çalıştırılmış.
Tac Mahal’in mermer yapısının üzerinde 30’a yakın kıymetli ve yarı kıymetli taş kullanılmış. Bu taşlardan turkuaz olan Tibet’ten, yeşim olan Çin’den, binanın asıl malzemesi olan mermer ise Rajasthan’dan getirilmiş. Yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında, ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet oldukça iri inci süslemeleri bulunmaktadır.
Sonsuz aşkı betimlemek için yapılan bu eşsiz yapının her biri 82 metre uzunluğunda olan dört minaresi, olur da depremde hasar görüp yapının üstüne düşmesin diye hafif dışarıya doğru eğilimli olarak tasarlanmış ve inşa edilmiş.
Yapının baş mimarı Ustad-Ahmad Lahauri olsa da, Mimar Sinan’ın iki öğrencisi Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi Tac Mahal’in yapımında önemli görevlerde bulunmuştur.
Tac Mahal’in yapımında kullanılan beyaz mermerler günün farklı saatlerinde farklı renkleri yansıtıyor. Beyaz mermerler sabahları pembe, gündüzleri beyaz, geceleri ise altın rengine bürünüyor. Bu eşsiz manzaranın bozulmaması, hava kirliliğinin bembeyaz mermeri etkilememesi için yapının 4 kilometre çevresinde motorlu taşıt kullanmak yasak.
3,011 okunma