Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21692
post-template-default,single,single-post,postid-21692,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

SİİRT’TE GEZİN GÖRÜN TADIN

Bu sayfada Güneydoğu Anadolu şehirlerimizden Siirt’e iki dakikalık bir yolculuk yapabilirsiniz. Gerçek manada bir yolculuk düşünürseniz de en iyi ulaşım alternatiflerinden biri uçakla Diyarbakır Havaalanı’na gitmek olacaktır. Güney Kurtalan Ekspresi ile Diyarbakır’a geçmek de başka bir alternatif. Diyarbakır’dan otobüsle devam edildiğinde 200 km mesafedeki Siirt’e ulaşılabilir.

1#

Güneydoğu Anadolu Bölgemizin güzel şehri Siirt’in komşuları Şırnak, Van, Bitlis ve Batman’dır. Dağlık bir coğrafyaya sahip olan kentin ilçeleri ise Kurtalan, Baykan, Şirvan, Pervari, Eruh, Tillo ve Merkez’dir. Karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar sıcak geçerken kışlar bölgedeki pek çok şehre oranla daha yumuşak geçer.

2#

Şehrin mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliği Botan Vadisi’dir. 120 bin dönümlük bir alana karşılık gelen, sınırları Merkez, Eruh ve Tillo ilçelerine yayılan vadinin ortasından Dicle Nehri’nin bir kolu olan Botan Çayı geçmektedir. 2019 yılında Milli Park statüsüne alınan Botan Vadisi, doğa ve sporseverleri, rafting, yamaç paraşütü gibi sporlarda buluşturmaktadır.

3#

Botan Vadisi Milli Parkı’nın büyüleyici fantastik manzarasının en iyi görülebileceği yer ise Rasıl Hacar adıyla bilinen ve Delikli Taş anlamına gelen lokasyondur. Botan Çayı’nı diğer adıyla Uluçay’ı kuşbakışı gören Delikli Taş’ın hemen alt tarafındaki, milattan önce insan yerleşimine sahne olmuş iki mağarayı da görmeden dönülmemelidir.

4#

18.yüzyılda astronomi, anatomi, coğrafya, tarih ve fizyoloji bilimlerine dair temel kavramları ve tasavvuf konularını içeren Marifetname’nin yazarı Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın, hocası İsmail Fakirullah için Tillo’da yaptırdığı türbe şehrin önemli yapılarından biridir. 2015’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen türbe özel bir ışık düzeneğine sahiptir.

5#

Her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan başka bir türbe de Baykan ilçesindeki Veysel Karani Türbesi’dir. Farklı dönemlerde restore edilen türbenin yakınında otel ve konukevi de bulunmaktadır. Ve gelen ziyaretçilere yerli halk tarafından tekrarlanan bir de rivayet bulunur, o rivayete göre türbeye bir kere ziyarete gelen kişinin yolu hayatında iki kere daha buradan geçecektir.

6#

Siirt, hem kendine has hem de bölgenin ortak yemeklerini içeren zahmetli tariflerin olduğu zengin bir mutfağa sahiptir. Perde pilavı, büryan kebabı, Arap dolması, ismeket köfte ve bir çeşit şekerli pişi olan imçerket kentte tadabileceğiniz lezzetler. Özgün lezzetleri arasında Pervari balı. Şirvan’daki Zivzik köyü narı ve şehir genelinde yetişen fıstık sayılabilir.

 3,824 okunma

Derya Ülkar