Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
22406
post-template-default,single,single-post,postid-22406,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

OKÇULUK SPORUNA İLGİ DUYANLARIN BİLMESİ GEREKEN TERİMLER

İlk defa 1904 yılında Yaz Olimpiyatları’na alınan, 1972 yılından bu yana da aralıksız olarak Olimpiyat Oyunları’nda yer alan okçuluk sporunu öğrenmek, uzun bir eğitimden geçmeyi gerektiriyor. Bu eğitimlerden geçip sporcu kimliği kazandıysanız, güç, koordinasyon, çalışkanlık, sabır gibi niteliklerle de donandınız demektir. Sanıyoruz, profesyonel bir okçu aşağıdaki terimlerin her birinin kitabını yazabilir. Bu terimler daha çok seyirci pozisyonunda ilgi gösterenlerin spordan daha fazla keyif almalarını sağlamak için…

Endam, Germe, Çapa, Çapa Pozisyonu, Dayanak Noktası, Menzil Atışı Nedir?

Endam, okun şekline verilen isimdir. Germe, adı üstünde yay kirişinin gerilmesi veya çekilmesine denir. Kirişin yüzde sabit bir noktaya çekilmesine çapa adı verilir. Çapa pozisyonu ise, elin çene altında, kirişin çene ucunda ve elin üst kenarının çene ile temas halinde olmasıdır. Dayanak noktası, elin çene üzerinde olduğu ve kirişin de okçunun yüzüne değdiği yeri ifade eder. Okçulukta uzun mesafe atışına menzil atışı adı verilir.

Kabza, Tutamaç, Kasan, Arkalık, Meydanlık, Endikatör, Zihgir Nedir?

Yay türü fark etmeksizin yayı oluşturan ana kısma kabza denir. Kabzada elin kavradığı kısım tutamaç olarak isimlendirilir. Yayın kıvrık uç kısmına kasan denir. Okun kirişe oturmasını sağlayan plastikten üretilen parçanın adı arkalıktır. Kirişin ortasına sarılan ipe ise meydanlık denir. Endikatör, yay ideal gerginliğe geldiğinde klik sesi ile uyarı veren aletin adıdır. Zihgir ise başparmağa takılan okçu yüzüğüdür.

Kolluk, Göğüslük, Parmak İpi, Parmaklık Nedir?

Kolluk, kirişin sıyırması ihtimaline karşılık yay tutulan kolun ön tarafına koruyucudur. Göğüslük, okçunun göğüs kısmındaki kıyafetinin kirişe çarpmaması için takılan koruyucu aksesuardır. Parmak ipi, okçunun yay tutan eline geçirilen, atış sonrasında yayın elde kalmasını sağlayan iptir. Parmaklık ise kirişi çekerken okçunun parmaklarının zarar görmesini engellemek için kullanılan aksesuardır.

Sadak, Hedef Tahtası, Eliminasyon Raundu Nedir?

Sadak, bel hizasına takılan ve oklarla diğer aksesuarların taşınmasını kolaylaştıran çantaya denir. Okçunun hedef aldığı, çok yumuşak ya da çok sert olmaması gereken, okun sağlıklı biçimde yavaşlamasını sağlarken tekrar kullanılmasına izin veren araca hedef tahtası denir. Eliminasyon raundu, bireysel yarışmalarda 32 ve 16 okçunun yarıştığı bölüme, takım yarışlarında ise 16 ve 8 takımın yarıştığı bölümlere denir.

 20,033 okunma

Derya Ülkar