Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27862
post-template-default,single,single-post,postid-27862,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

MEVSİMİ GEÇEN EŞYAYI SAKLAMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER

Günümüzde pek çoğumuz ihtiyacımızdan çok daha fazla giysi ve ayakkabı gibi eşyaya sahibiz. Havalar ısındığında yazlıklar, soğuduğunda kışlıklar gardırobumuzdaki yerini alırken; önerdiğimiz pratik çözümler sayesinde mevsimi geçen eşyayı zahmetsizce ve alandan tasarruf ederek nasıl muhafaza edebileceğinizi okuyabilirsiniz.

1#

Yazlık/kışlık eşyanın kaldırılacağı alanın temiz olması önemli. Öncelikle nemli ve temiz bir bezle alanın tozu alınmalı sonrasında kuruması beklenmeli çünkü nem, uzun süre havasız kalacak eşyanın ve alanın kötü kokmasına ve küf sorununa neden olabilir. Sildiğiniz yerin kurumasını beklerken gelelim eşyaların nasıl hazırlanması gerektiğine…

2#

Eşya yerleştirilmeden önce kıyafetler mevsime göre ayıklanmalı ve bir daha kullanılıp kullanılmayacağı tespit edilmelidir. Eğer bazı kıyafetlerinizi atmaya kıyamıyorsanız kendinize şu soruyu sorun: “En son ne zaman giydim ve bir daha ne zaman, nerede giyebilirim?” Bu sorunun cevabı belirsiz bir tarih ise o eşyadan vazgeçme zamanı gelmiş demektir. Bazı internet sitelerinden 2. el kıyafetlerinizi satabilir ya da kıyafet kumbaralarına bağışlayarak ihtiyacı olanların faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

3#

Bir sonraki adımda sıkça kullandığınız ancak tadilat gerektiren kıyafet, battaniye gibi eşyanın bakımını tamamlamak var. Bu işlemler bitip eşyanızı yıkadıktan sonra yerleştirirseniz mevsimi geldiğinde o eşyayı zahmetsizce tekrar kullanabilirsiniz. Ancak yıkandıktan sonra iyice kuruduğundan emin olun çünkü nemli eşya zaman içinde kötü kokuya ve küflenme sorununa yol açabilir. Gömlek gibi çabuk kırışan hassas kumaşlı kıyafetleri katlamak yerine asarak saklamanız da pratik bir çözüm olacaktır. Kot pantolon gibi kaba kumaşa sahip kıyafetleri rulo şeklinde katlayarak kırışmasını engelleyebilir ve alandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

4#

Kazak, hırka, kaban, battaniye ve yorgan gibi geniş yer kaplayan eşyanın vakumlanması alandan kazanmanızı sağlar. Vakumlu poşetler sayesinde saklama alanına çok daha fazla eşya yerleştirebilirsiniz. Eğer vakumlu poşetleriniz yoksa sağlam, büyük ve temiz bir çöp poşeti kullanabilirsiniz. Eşyayı yerleştirdikten sonra elektrik süpürgesi yardımıyla içindeki havayı alarak vakumlayabilir, sonrasında da ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra yerleştirebilirsiniz.

5#

Eşyanızı yerleştirirken güve sorunu yaşanmaması için dolaba, çekmecelere hatta vakumlu poşetlere naftalin, defne yaprağı ve lavanta gibi güve engelleyiciler koyabilirsiniz. Ayrıca misafirlerin kullandığı ya da evde yedek olarak kullanılan yorgan, battaniye gibi tekstil ürünlerini yılda birkaç kez güneşte havalandırmak güve sorununun önüne geçmek için ideal bir çözüm olacaktır.

6#

Sırada ayakkabılar var. Çizme ve bot tarzı ayakkabılar kaldırılmadan önce havalandırılmalıdır. Havalandırdıktan sonra ayakkabı için satılan deodorantlardan faydalanabilirsiniz. Hazır olarak satılan ayakkabı kalıpları bir mevsim boyunca dolapta bekleyecek olan ayakkabılarınızın kalıbının bozulmasına engel olacaktır. Eğer satın almak istemiyorsanız bu işlemi gazete gibi kâğıt materyallerle de uygulayabilirsiniz. Havalandırmadan kaldırılan ayakkabıların kötü kokma riskini unutmayalım.

7#

Eğer depolama alanı olarak kullanabileceğiniz büyük bir dolabınız ya da bazanız yoksa bu durumda plastik ya da karton kutulardan veya hurçlardan yardım alabilirsiniz. İçerisine vakumlu poşetlerdeki giysilerinizi koyabileceğiniz bu kutuları elbise dolabınızın üstüne ya da yatağınızın altına yerleştirerek dağınık görüntünün önüne geçebilirsiniz.

 668 okunma

Derya Ülkar