ROBOTLARIN YAPAMAYACAĞI MESLEKLER
Gelecek geldi! Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz birçok teknoloji hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Gelişen bu teknolojiler hayatımızı kolaylaştırdığı gibi birçok mesleği de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Örneğin, Japonya’da artık birçok otelde resepsiyon departmanı robotlara bırakılmış durumda. Ancak bazı meslekler var ki teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insana özgü olan duygu ve düşünceler olmadan bu işleri yapmak imkânsız. Gelecekte hangi mesleklerin varlığını sürdürmeye devam edeceğini yazımızda listeledik.
Psikologluk, psikoterapi, özellikle de psikanaliz, yapay zekânın ele geçiremeyeceği mesleklerin başında geliyor. Meslek kriterlerinin başında güçlü iletişim, empati, güven kazanabilme becerisi ve iyi bir gözlem yeteneği gelirken; bu özellikler yapay zekâda değil, duygusal zekâda bulunuyor.
Bir iş için en uygun adayı bulmak, işe alım ve işten çıkarma süreçlerinde de inisiyatif kullanmak gibi görevleri olan insan kaynakları uzmanlığında en önemli unsur duygusal zekâ. Yapay zekânın yardımıyla insan kaynakları süreci kolay ve hızlı hâle gelse de yüz yüze yürütülen bu departmanda en önemli süreç, birbirini anlayabilen ve empati kurabilen insanların sorun çözme kabiliyeti…
Her ne kadar günümüzde resim yapan veya kitap yazan bilgisayar programları geliştirilmiş olsa da insana ait duyguların samimi bir şekilde okuyucuya geçmesi usta kalemlerin hayal gücü ve kelimeleri kullanma yeteneği ile oluyor. İnternetteki bilgilerden beslenen yapay zekânın ortaya özgün bir eser çıkarması şimdilik imkânsız gözüküyor.
Siber güvenlik uzmanlığı her ne kadar yapay zekânın yapabileceği işlerden olsa da bilişimciler yapay zekâ karşısında kontrolü elinde tutmak istiyor. Ayrıca uzmanlara göre önümüzdeki on yıl içerisinde öne çıkacak mesleklerin başında siber güvenlik uzmanlığı geliyor. Çalıştığı şirket ya da kurumun bilgi teknolojilerine karşı düzenlenebilecek herhangi olası bir saldırı veya müdahalenin engellenmesini sağlayan siber güvenlik uzmanlarının görevi hacklenmeye oldukça müsait yapay zekâya bırakılamayacak kadar önemli.
Uzun süreli antrenmanlardan sonra profesyonelliğe adım atan sporcuların yapay zekâdan korkmalarına gerek yok. Kas ve beyin gücüne dayalı olan spor dallarında mücadelelerini keyifli hâle getiren şeylerin başında birilerinin kazanırken birilerinin kaybetmesi geliyor. Eşit güce sahip robotların voleybol maçı yaptığını düşünsenize! Ayrıca spor karşılaşmalarını anlamlı kılan unsurların başında insani duygular geliyor. Özellikle millî maçlarda kazanma hırsı bu duygulardan çokça besleniyor.
Yemek yapmak reçetede yazan tarifi uygulamak gibi gözükse de her yemek pişirme süreci aslında yeni bir deneyim. Belki robotlar sayesinde yemek pişirmek mümkün olabilir ancak tat alma duyusundan yoksun bir yapay zekânın usta şeflerin yaratıcılığına ve el becerisine sahip olması imkânsız.
2,738 okunma