Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
6357
post-template-default,single,single-post,postid-6357,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
aquarium, terrarium, akvaryum

Kendi Ekosistemini Yaratan 10 Toprak Akvaryum

Toprak akvaryumlar bir diğer adıyla teraryumlar son yıllarda evleri, dükkânları, bahçeleri, balkonları süslüyor, yarattığı minik dünyalarla her göreni hayran bırakıyor. Çeşit çeşit fanuslarda, kavanozlarda hayata gelen bu minyatür yeşil dünyaları yakından tanımak, ilginç hikâyelerini öğrenmek için buyurun listemize bir göz atın…

1#
akvaryum, aquarium, terrarium

Teraryum, yani akvaryumun içine toprak koyup içine bitki dikmek, ilk kez Londra’da botanikçi Nathaniel Ward tarafından uygulanan bir teknik. Tropik bitkilerle ilgilenen bu bilim adamı, günümüzde sık sık karşımıza çıkan toprak akvaryumların babası sayılabilir.

2#
akvaryum, aquarium, terrarium

Dr. Ward, Londra’da yetişmesi mümkün olmayan tropik bitkileri kavanozların içinde yetiştirmeye başlıyor ve bitkilerin ihtiyacı olan tropik ekosistemi bu kavanozlarda oluşturabildiğini görüyor.

3#
akvaryum, aquarium, terrarium

Hatta toprak akvaryumları bir gemiye koyarak dünyanın diğer ucuna, Avustralya’ya yolluyor ve bitkilerin bu 6 aylık zorlu yolculuktan hiç etkilenmediğini çünkü akvaryumların içinde ayrı bir ekosistem oluştuğunu kanıtlamış oluyor.

4#
akvaryum, aquarium, terrarium

Toprak akvaryumlar, aynı tropik sistemlerde olduğu gibi devamlı nemli olan bir doğal alan oluşturuyor ve böylece içindeki bitkiler gereken besinleri ediniyor.

5#
aquarium, terrarium, akvaryum

Teraryumu ilk yaptığınızda verdiğiniz can suyu akvaryumun yapımı tamamlanıp da ağzı kapatılınca buharlaşıyor ve adeta yağmur gibi bitkilerin üzerine yağıyor, toprağa düşüyor ve sonra tekrar buharlaşarak ekosistemin dönüşümünü tamamlıyor.

6#
aquarium, terrarium, akvaryum

Oluşan bu ekosistem sayesinde bitkileri sulamanız gerekmiyor, akvaryumun içi her zaman nemli kalıyor. Ama bu sebeple teraryum için seçeceğiniz bitkilerin de bu nemli sisteme uyum sağlayabilecek türler olması gerekiyor.

7#
aquarium, terrarium, akvaryum

Toprak akvaryumların bir başka güzelliği evinizde sizin de kolayca yapabilecek olmanız. Uygun bir fanus ya da kavanoz, çakıl taşları, torf, aktif kömür kullanarak teraryumunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Eğer tüm adımları doğru uygularsanız ve doğru malzemeler kullanırsanız, su vermeseniz bile bitkileriniz büyümeye ve yeşil kalmaya devam edecektir.

8#
aquarium, terrarium, akvaryum

Toprak akvaryumu hazırlamak için uygun bir fanus ya da kavanoza, çakıl taşlarına, aktif kömüre, torfa ve tabii ki uygun bitkilere ihtiyacınız var. Ayrıca, bitkilerinizin altına yosun yerleştirerek hoş bir görüntü yaratabilirsiniz. Minyatür dünyanızı süslemek için dekoratif taşlar ve figürler de kullanabilirsiniz.

9#
aquarium, terrarium, akvaryum

Teraryumu hazırlamak için ilk olarak, çakıl taşlarını daha sonra aktif kömür parçalarını ve en son olarak torfu yerleştirin daha sonra tropik mevsime uygun minyatür bitkileri ve dekoratif figürleri arzu ettiğiniz şekilde bir araya getirerek kendi dünyanızı yaratabilirsiniz.

10#
akvaryum, aquarium, terrarium

Kendi yarattığınız bu minyatür ekosistemi evinizde, balkonunuzda, bahçenizde dekorasyon amaçlı kullanabilirsiniz. Üstelik kendi ellerinizle yaptığınız toprak akvaryum, sevdiklerinize verebileceğiniz çok güzel bir hediye olacaktır.

 1,982 okunma

akin aksoy