Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18702
post-template-default,single,single-post,postid-18702,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

HAYVANLAR LİGİNDEKİ BÜYÜKLER

Karşı karşıya kalsak nutkumuzun tutulacağı canlıları fotoğraflardan gördüğümüzde, hayvanların insanlarda uyandırdığı şefkat duygularından olsa gerek dudaklarımızdan dökülenler sadece “seni sevimli şey” oluveriyor. İşte bu sayfanın konukları, karşımıza dikilse ne düşüneceğimizi kestiremediğimiz o büyük sevimliler…

1#

30 metreyi bulabilen boyu, 250 tona erişebilen ağırlığı ile hayvanlar âleminde ondan daha büyüğü çıkmadı! Şu ilginç bilgileri verirsek sanıyoruz durum daha iyi anlaşılır: Belgesellere bile konu olan o bilgilere göre 800 dişi bulunan mavi balinanın dilinin üstünde yaklaşık 50 insan aynı anda kendine yer bulabilir! Ve bu dev canlının sadece kalbinin büyüklüğü bile küçük bir araba kadar.

2#

Bu devasa canlının ağırlığının 7 tonu bulabildiğini düşünürsek zıplayamadığına da şaşırmamamız gerek. Kulakları, hortumu, dişleri ve hatta derisi ile olağanüstü görüntü veren fillerin kalp ağırlığı ortalama 20 kilogramken, beyin ağırlıkları 5 kilograma karşılık geliyor. Bu büyük cüsselerinin onlara sağladığı avantajlardan biri ise birkaç güne kadar uyanık kalabilmeleri.

3#

Narin yapısına karşılık ortalama 5 metreyi bulan uzun boyu ile büyük hayvanlar sınıfına alabileceğimiz zürafanın, yeni doğan yavrusu bile yetişkin bir insandan daha uzun. Sadece dili 45 cm. uzunluğunda olan zürafanın beslenmesi bu sayede daha da kolaylaşıyormuş. Bu uzun boylu sevimli canlılar ayakta yemek yiyor, ayakta uyuyor ve çocuklarını ayakta iken dünyaya getiriyorlar.

4#

Ayılar, boylarından ziyade iri cüsseleri ve kendinden emin o ağır hareketleriyle büyük hayvanlar sıralamamıza dahil oluyorlar. Farklı boyutlarda farklı türleri olmakla birlikte kutup ayıları ve Alaska boz ayıları söz konusu ise bizi zaten her koşulda büyük hayvanlar sınıfından selamlayacaklardır. Arka ayakları üzerine kalkmış bir boz ayının boyunun 3 metreyi, omuz genişliğinin 1.5 metreyi bulabildiğini söylemeden geçmeyelim.

5#

Ağırlıkları 1 ile 4.5 ton arasında değişen, kafa ağırlıkları 450 kg’ı bulabilen, 4.5 metre uzunluğunda bir vücuda sahip olan, köpek dişlerinin uzunluğu 50 cm’yi geçen su aygırları elbette büyük hayvanlar listemize girmeliydi. Peki siz su altında 7 dakika nefes almadan kalabilen ve yavrusunu bile suda doğuran su aygırlarının aslında yüzemediğini, sadece su içindeki kum üstünde vakit geçirdiğini biliyor muydunuz?

6#

Sürüngenler dünyasının en büyük hayvanı timsahlar. Fakat söz konusu olan Nil timsahı ise o zaman bütün hayvanların dahil olduğu bir kıyaslamada da büyük hayvanlar sınıfına girebilirler. Uzunluğu 6 metreyi bulabilen bu canlıların ağırlıkları erkeklerde 900 kg’a kadar ulaşabiliyor.

7#

Küçücük kafasına, incecik boyun ve bacaklarına bakıp da “büyük hayvan mı?” demeyin. Deve kuşları, yeryüzündeki en, en büyük kuş türüdür. Ağırlıkları 60 ile 150 kg. arasında değişen, boyları 3 metreyi bulabilen deve kuşu neden başını kuma gömer bilir misiniz? Cevabı ise deve kuşlarının başlarını aslında hiçbir zaman toprağa gömmediğidir. Ya kum içindeki yumurtalarıyla ilgilenirler ya tehlike sezdiklerinde ortalığı kolaçan etmek için kafalarını yere yaklaştırırlar…

 2,815 okunma

akin aksoy