Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
15745
post-template-default,single,single-post,postid-15745,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Dünyanın Uzun Uzun Sevilesi Canlıları

Zürafaların boyları, boyunları, benekleri başta olmak üzere dikkat çekici o kadar çok özellikleri var ki… Bir kısmını sizin için sayfamıza taşıdık.

1#

Gözlerini dünyaya yeni açan bir zürafanın boyu yaklaşık 2 metreyi buluyor. İyi de bu sevimli canlı yetişkinliğinde kaç metre oluyor derseniz; bugüne kadar tespit edilen en uzun zürafa 6 metreye yakınmış.

2#

Bir zürafanın sakin sakin etrafını süzüp ağır ağır hareket ettiğine aldanmayın çünkü tehdit anında saatte 52 kilometreyi bulan bir hızla koşabilir. Yeni doğmuş bir zürafa da 10 saat sonra yürümeye hatta koşmaya başlayabilir.

3#

Sadece boyları değil, uzunluğu yarım metreyi bulan dilleri sayesinde de kimseyle paylaşmak zorunda kalmadan en uzun ağaçların yapraklarını yiyebilen zürafalar, en çok akasya ağacını severler ve günde 45 kilogram kadar yaprak yiyebilirler.

4#

Zürafalar kocaman bir kalbe sahiplerdir! Öyle ki ağırlığı ve uzunluğu ile kafalarından bile daha büyüktür kalpleri… Çünkü pompaladığı kanın uzun boyunlarını aşıp beyinlerine ulaşabilmesi için kalplerinin çok güçlü olması gereklidir.

5#

Oturan bir zürafa görmek oldukça zordur. Herhangi bir iş yapmaları de gerekmez çünkü ayakta olmak onlar için en rahat pozisyonlardan biridir. Yavrularını ayakta dünyaya getiren zürafalar iki saatlik bir süreyi ayakta uyuyarak geçirebilirler.

6#

Zürafaların boyları kadar heybetli gelen sesler çıkardıklarını sanıyorsanız yanılıyorsunuz çünkü uzun ve narin boyunlarında yerleşmiş güçlü ses telleri yoktur. Çıkardıkları sesin güçsüz olmasının nedeni de ses tellerinin yapısının güçsüzlüğüdür.

7#

Kulakları arasında fark edilmese de zürafalar boynuzları olan hayvanlardır ve şu dünyada boynuzlarıyla doğan tek canlı zürafadır! Dişi ve erkek zürafaların boynuzları birbirinden farklıdır, örneğin dişilerin boynuzları küçük ve tüylüdür.

8#

Bu sevimli canlıların desenleri yaşadıkları coğrafyaya göre birbirinden farklı olabilir. Tanzanya ve Kenya’da yaşayan Maasai zürafası, Zambiya ve Angola’da yaşayan Angola zürafası, Kongo ve Sudan’da yaşayan Nubian zürafası birbirinden farklı özellikler gösterebilirler.

 10,579 okunma

akin aksoy