Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
12733
post-template-default,single,single-post,postid-12733,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

9 Madde İle Türk Sanat Tarihinin Öncülerinden Şeker Ahmet Paşa

Osmanlı Devleti’nde ilk resim sergisini açan Şeker Ahmet Paşa 1842 yılında Üsküdar’da doğdu. Asıl adı Ahmet Ali olan sanatçıya “Şeker” lakabı, Tıbbiye Mektebi‘nde resim öğretmeni iken sergilediği naif tavırları nedeniyle çevresi tarafından verilmişti. Ürettiği eserlerle dünya çapında saygı kazanan Türk sanat tarihinin öncü ressamı Şeker Ahmet Paşa’yı listemize konuk ediyoruz.

1#

1855 yılında Tıbbiye Mektebi’ne giren Şeker Ahmet Paşa buradaki eğitimini yarım bırakarak Harbiye Mektebi’ne geçti ve aldığı anatomi, perspektif dersleri ile resim yeteneğini geliştirdi.

2#

Tanzimat’ın ilanıyla birlikte askeri öğretim kurumlarında “hendese-i tersimiyye”, “resm-i hatii” gibi resim dersleri verilmeye başlanmış ve yetenekli öğrenciler yurtdışına eğitime yollanmıştır. 19. yüzyılın özelikle ikinci yarısında yetişen ressamların çoğunlukla askerlerden çıkması, dönemin “paşa ressamlar” dönemi olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Yeteneği ile Sultan Abdülaziz’in ilgisini çeken Şeker Ahmet Paşa da Paris’e eğitime yollandı.

3#

Fransa’da yedi yıl kalan Şeker Ahmet Paşa, Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde L. Gerome ve G. Boulanger gibi ünlü ressamlardan dersler alarak onların atölyelerinde çalıştı; bu dönemde yaptığı doğa ve manzara resimleriyle dikkatleri çekti.

4#

“Ormanda Oduncu” tablosu sanatçının bu dönemde ortaya koyduğu en bilinen eserlerinden biridir. Ünlü İngiliz yazar ve sanat eleştirmeni John Berger’in, “Daha bakar bakmaz beni ilgilendirmeye ve aklımı kurcalamaya başladı bu resim. Aslında, bilmediğim bir ressamı tanımama yol açması değil, resmin kendisiydi bu ilginin kaynağı.” sözleriyle hayranlığını belirttiği eser, bugün İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde sergilenmektedir.

5#

Eserleri, dünyaca ünlü Paris Salon’a kabul edildi. Abdülaziz, Avrupa gezisi sırasında bu sergideki resimleri gördü ve Ahmet Paşa’yı farklı sergilerden resim seçip almakla görevlendirdi. 1870’te Akademiyi bitiren sanatçı Fransa tarafından verilen sanat bursunu (Prix de Romeu) kazandı ve üç ay süreyle Roma’ya gönderildi. Yurda dönünce “kolağası” rütbesiyle Sultanahmet’teki Sanat Mektebi’ne resim öğretmeni olarak atandı.

6#

Uzun süre yaptığı hazırlık ve çalışmalardan sonra 27 Nisan 1873’te, Sultanahmet’teki Mekteb-i Sanayi’de Türk ve yabancı ressamların eserlerinden oluşan bir resim sergisi açmayı başardı. Bu sergi, Osmanlı’da açılan ilk resim sergisiydi.

7#

Sultan Abdülaziz’in takdirini kazanan Şeker Ahmet Paşa padişah yaverliğine atandı. Bu görevi sırasında manzara resimlerinden uzaklaştı ve İstanbul Mercan’da bulunan konağındaki atölyesinde natürmort çalışmalar yapmaya başladı.

8#
natürmort

Fransa Devlet Nişanı ile onurlandırılan Şeker Ahmet Paşa’nın Narlar ve Ayvalar adlı natürmort tablosu, Louvre Müzesi’nde sergilendi. Böylelikle Şeker Ahmet Paşa, Louvre Müzesi’ne hayatta iken resmi kabul edilen ilk Türk ressam oldu.

9#
şeker ahmet paşa

Resimlerinin önemli bir bölümü; Milli Saraylar Resim Müzesi, İstanbul ve Ankara Resim Heykel Müzeleri ile Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenen Şeker Ahmet Paşa, 5 Mayıs 1907 yılında vefat etti.

 8,086 okunma

akin aksoy