Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
16223
post-template-default,single,single-post,postid-16223,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Filler: Duygusal Yardımsever ve Bilge Canlılar

Hortumuyla, bir ağacın kökünü topraktan sökebilecek kadar güçlü bir canlıdır fil ama yardıma ihtiyacı olan başka bir fil gördüğünde bırakıp yoluna devam edemeyecek kadar da şefkatlidir. Büyük kulaklarını, koca ayaklarını, kalın derilerini, uzun dişlerini sevmekle kalmayıp saygı da duyduğumuz canlılardır onlar…

1#

Biz insanlara göre devasa görünen bu canlıların yaklaşık ağırlığını tahmin edebilir misiniz? Siz bunu düşüne durun biz kayıtlara geçmiş en büyük filin ağırlığını şuraya not edelim: Tam 10.886 kg.

2#

Bir günde ortalama 300 kg. yiyeceğe ihtiyaç duyan filler aynı gün yaklaşık 160 kg. da su tüketirler. Ve o kadar zeki hayvanlardır ki hafızaları sayesinde daha önce kullandıkları su kaynaklarının yerini rahatça hatırlayabilirler.

3#

Söyler misiniz şu yeryüzünde yavru bir filin hareketlerini izlemekten daha keyifli ne olabilir ki? Böylesine sevimli bir yavrunun 22 ay süren hamileliğin ardından yaklaşık 100 kg. civarında dünyaya geldiğini biliyor muydunuz?

4#

Fillerin insanlarla ortak özellikleri oldukça fazladır. Örneğin aileleri konusunda oldukça hassastırlar. Özellikle sürülerindeki yaşlı dişi filin bilgeliğine ve önderliğine ihtiyaç duyarlar. Tıpkı insanlar gibi üzülür, kızar ve mutlu olurlar.

5#

Size bir soru: Bu büyük cüsseli ve güçlü canlıların en çok korktuğu hayvanlar hangisidir? Aklınıza aynı oranda güçlü ve büyük canlıları getirmeyin. Filler minicik olsa da nereden çıkıp geleceği belli olmayan arılardan oldukça korkarlar.

6#

Fillerin su ile araları çok iyidir. Suyun kokusunu 20 km. mesafeden alabilirler. Onların mutlu olmalarını istiyorsanız bırakın suda oynasınlar, yüzsünler, hortumlarıyla su püskürtsünler…

7#

Ne yazık ki her gün yaklaşık 100 fil avcılar tarafından dişleri için öldürülmektedir. 16 yaşında yetişkinliğe adım atan fillerin insan müdahalesi olmayan doğada ise ortalama yaşam süresi 70 yıldır.

 4,620 okunma

akin aksoy