Güzel Ülkemizin Keşfedilmeyi Bekleyen 9 Doğal Güzelliği
Elbette listemizdeki yerler bazılarımız tarafından gidilmiş görülmüş, bazılarımız tarafından daha önce okunmuş biliniyor olacak. Ama birçoğumuz da bu yerlerden ilk defa listemizle haberdar olacak. Bekletmeden, memleketimizin keşfedilmeyi bekleyen 9 doğal güzelliğini sıralayalım.
Adını 15. yüzyıl Rodos şövalyelerinden alan Muğla Fethiye’deki ada, tarihi dokusu, plajı, piknik alanları ve sakinliğiyle dikkat çekiyor. Üzerinde yerleşim de bulunan Şövalye Adası’na günümüzde daha çok yabancı turistler ilgi gösteriyor.
Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Balıklı Köy, Tortum Gölü manzarasıyla saklı kalmış bir güzelliği barındırıyor. Köyde pansiyonda konaklamak ve kayıkla çıkılabilen göl gezisinde Tortum çevresindeki bütün doğal güzellikleri görmek mümkün…
Sadece Kemer’den ya da Adrasan’dan deniz yolu ile ulaşabileceğiniz Porto Ceneviz Koyu el değmemiş koylardan biri… Keşif için yaz aylarını tercih edebileceğiniz koyda gönlünüzce yüzüp güneşlenebilirsiniz de…
Trabzon-Çaykara ilçesindeki Uzungöl’e gittiğinizde Haldizen Yaylası’na ulaşmak bir hayli kolay… Orman yolundan ulaşılabilen yayla üç mahalleden oluşuyor ve havasıyla, doğasıyla bütün Karadeniz yaylaları gibi canlandırıcı bir etkiye sahip.
Kastamonu-Pınarbaşı’na 5 km mesafedeki Horma Kanyonu unutulmaz bir doğa deneyimi vadediyor ama bir rehberle birlikte yol alınması yetkililer tarafından özellikle tavsiye ediliyor. Bu yürüyüşte 3 km’lik ahşap yol boyunca eşsiz manzaralar görüp sonunda Ilıca Şelalesi’ne ulaşıyorsunuz.
120 m’den dökülen ve çevresi kestane, ıhlamur, kayın, gürgen, köknar ağaçlarıyla sarılmış Güzeldere Şelalesi Düzce-Gölyaka’daki Tabiat Parkı içinde bulunuyor ve merdiven sistemiyle gezilebiliyor. Doğa örtüsü, yürüyüş yolları, dinlenme yerleriyle oldukça davetkâr olan parkı da gezi listenize almanızı tavsiye ediyoruz.
Göller Bölgesi’nde yer alan ve Eğirdir Gölü’nün doğal bir uzantısı olan Kovada Gölü, çevresiyle birlikte muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. 153 tür su kuşu bulunan gölün içinde bulunduğu milli park da kendinizi dinleyebileceğiniz eşsiz bir ortam sunuyor.
Manisa’yı yukarıdan bir bakışla görebileceğiniz Spil Dağı’nı yaz ya da kış keşfe çıkabilirsiniz ve bu keşfi orman içinde bungalovlarda konaklayarak ya da kendi çadırınızı götürüp kamp kurarak yapabilirsiniz. Ağlayan Kaya, Sabuncubeli Geçidi, Tantal Kalesi kalıntıları gibi tarihi alanlar da barındıran bu dağ 1969’da milli park ilan edilmiş.
Halfeti mecazi değil gerçek anlamıyla bir “saklı kent”… Fırat’ın suları altında kalmış olan yapılarıyla ve yüzeydeki taş mimarisiyle bilinen bölge “cittaslow” yani sakin şehir unvanı da almış bulunuyor. Burası tarihi kalesi, köprüsü, kiliseleri, mistik havası ile Güneydoğu’nun mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri.
1,324 okunma