Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21645
post-template-default,single,single-post,postid-21645,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BU VOLEYBOL TERİMLERİNİN ANLAMLARINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Voleybol sporuyla seyirci düzeyinde de olsa ilgilenen kişiler mutlaka bu terimleri bilecektir çünkü en sık duyulanlar arasından bir derleme yaptık. Aslında ilgilisi olsak da olmasak da bu terimlerin anlamlarını bilmek bir genel kültür konusudur ve öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir. 🙂

Smaçör, Pasör, Orta Adamı, Libero Nedir?

Hücum yapan oyunculara smaçör denir, voleybol sahasının önünde smaçör görevinde 2 ve 4 numarada iki oyuncu bulunur. Pasör, smaçörlere pas çıkartan, servis karşılandıktan sonra genellikle ikinci topu alan oyuncudur. Orta adamı, blok yapmakla birinci derecede sorumlu oyuncudur ve bu nedenle takımdaki en uzun boylu kişilerdir. Libero ise sahanın en arkasında duran 7 numaralı oyuncudur, farklı forma giyer ve adının yanında L harfi bulunur. Libero servis atamaz, smaç vuramaz, blok yapamaz çünkü savunma oyuncusudur. Bu arada bir voleybol takımının 6 kişiden oluştuğunu da belirtelim.

Servis, Blok, Arka Dublaj, Set Nedir?

Servis, takımların kendi yarı sahalarının başlangıcındaki 9 metrelik çizgi üzerinden topu rakip alana göndermek için yaptığı oyuna başlama vuruşudur. Blok, oyuncuların file üzerinde zıplayıp rakipten gelen topu elleriyle sert biçimde karşılamasına denir. Back coverage olarak da bilinen arka dublaj, sahanın gerisinde kalarak arka alana gelecek topları beklemektir. Bir voleybol maçı bölümlerden oluşur ve her bir bölüme set adı verilir. 25 sayıya ilk ulaşan takım seti kazanmış olur, eğer maçta 5. set oynanırsa o zaman 15 sayıya ulaşan takım kazanır.

Manşet, Parmak Pas, Smaç, Plase Nedir?

Parmak pas, yüksekten gelen topu, takım arkadaşına pas kaldırmak için kullanılan vuruş şeklidir. Manşet ise top, parmak pas vuramayacak kadar alçak olursa, elleri birleştirip kolları gergin tutarak kullanılan vuruştur. İki veya dört numarada bulunan oyuncuların, kaldırılan pasa adım alarak hücum için vurma biçimine smaç denir. Plase de smaçla benzer şekilde başlayan ancak ona kıyasla çok daha yumuşak yapılan vuruşları tanımlar. Pozisyon hatası ise servis atılırken veya servis karşılanırken hakem işaretini vermeden oyuncuların birbirlerinin önüne, sağına ve soluna geçiş yapmalarına denmektedir.

Başhakem, File Hakemi, Çizgi Hakemi, Skor Hakemi Nedir?

Başhakem, özel bir sandalye üzerinde ayakta durur ve maçın tek hâkimidir. File hakemi başhakemin karşısında‚ filenin diğer ucunda yerde durur, yardımcı hakem olarak da bilinir. Çizgi hakemi, sahanın içine veya dışına düşen topları izleyerek başhakeme yardımcı olan hakemdir, bir maçta 2 veya 4 çizgi hakemi bulunur. Yazı hakemi, başhakem ile karşılıklı hizada olacak şekilde görevini yazı masasında yazan kişidir. Skor hakemi masada yazı hakeminin yanında oturan ve çalışmasına yardımcı olan hakemdir. Bir de challenge hakemi vardır ve görevi, elektronik karşılaşma cetveli kullanımlarını sorunsuzca sağlamaktır.

 7,781 okunma

Derya Ülkar