BAYRAM COŞKUSUNU DAHA DA ARTIRAN YEMEKLER
Bayram sofrasına getireceğimiz yemeklerin özel olmasını ister ona göre menüler belirleriz. Hem göz doldursun hem karın doyursun, hem geleneksel olsun hem marifetlerimizi ortaya koysun, özetle soframız bayram yeri olsun isteriz. Biz de sizin için sofralarınızdaki bayram coşkusunu daha da artıracak bir yemek listesi hazırladık… Şimdiden afiyet olsun. 🙂
Geleneksel sofraların başlangıç lezzetine siz ister yoğurt çorbası deyin, ister yayla ya da ayran çorbası… Tabaklara konduğu an nane kokusuyla ortalığı saran bu sıcak lezzet, ülkemizin neredeyse tüm bölgelerinde yapılır ve tek başına bile bayram sofrası kadar doyurucu olabilir.
Zeytinyağlı yaprak sarması, beyaz ya da karalahana dolması, biber, kuru patlıcan ya da taze kabak dolması… Ne çeşit dolma olursa olsun sofranın ortasına yerleştireceğiniz bir dolma tabağının, aynı zamanda misafirlerinizin yüzüne yerleştireceğiniz kocaman bir gülümseme olacağından da emin olabilirsiniz.
Türk mutfağında çeşit çeşit güveç tarifi bulunur, eğer bu sihirli kapla kısık ateşte ağır ağır pişirdiğiniz yemek sebzeli ise tatta hafif vitaminde değerli olacaktır. Ve unutmayın tadı ne kadar hafif olursa olsun güveçte yapılan yemeklerin her zaman adı ve bir ağırlığı vardır.
Üzerine siyah şeritlerden desen yaptıktan sonra yağda çevrilen, yarılan karnı kıymalı karışımla doldurulan, içi dolu siyah şeritli patlıcanların yan yana dizilerek fırına verildiği yemeğe boşuna sanat eseri gibi demiyoruz, lezzetinden önce görüntüsüyle iştahları kabartan bir özelliğe sahip çünkü…
Kebap ziyafeti çekmek için her zaman ocakbaşına gitmek gerekmez. Örneğim patates, havuç, bezelyenin eşlik ettiği kuşbaşı etlerin orman kebabına dönüşmesi için mutfak tezgâhının başına geçmek yeterlidir. Anne yemeklerini andıran bu kebap tam bir bayram yemeğidir.
Bayburt’tan Giresun’a Sinop’tan Elazığ’a birçok yerde bilinen bir lezzet siron. Sos olarak üstüne kıyma harcı koyan da var, tavuk eti koyan da, sadece et suyu ya da sarımsaklı yoğurt döken de. Tariflerin değişmeyen kısmı ise rulo haline getirilen yufkaların kısa kısa kesilmesi ve sırt sırta tepsiye dizilmesi.
Yarma buğday ve etle yapılan yemeğimiz UNESCO Somut Olmayan Miraslar Listesi’ne bile girdi. Keşkek yemeği, kaynatılan buğday ve etin tokmaklarla dövülerek eritilmesiyle yapılıyor. Bu kadar emek verilen bir lezzetin genellikle bayram ve düğün sofralarında görünmesine de şaşmamak gerek.
Bayram tatlısı denince akıllara baklava gelir oysa evde bayram havası estirmenin en güzel yollarından biri lokma dökmektir. Siz siz olun kızgın yağın içinden alıp soğuk şerbetin içine attığınız lokmaların daha da tatlanması için üstüne tarçın dökmeyi, daha güzel kokması için şerbetine gül suyu eklemeyi ihmal etmeyin.
997 okunma