Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27284
post-template-default,single,single-post,postid-27284,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İTALYAN MENÜSÜNDE YEMEKLER NASIL SIRALANIR?

Kökeni M.Ö. 4. yüzyıla uzanan; Antik Yunan, Roma İmparatorluğu, Bizans, Yahudi, Osmanlı ve Arap mutfağından esintiler taşıyan İtalyan mutfağı; toplumsal ve siyasal değişimlerden de etkilenerek bugünkü hâlini almıştır. Yemeklerde kullanılan malzemeler bölgelere göre değişiklik gösterse de bu mutfakta değişmeyen tek şey, yemeklerin sunum sıralamasıdır. Detayları yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

İtalyan yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan “Antipasti” kelimesi, İtalyancada “yemek öncesi” veya “yemeğin önü” anlamına gelir. Antipasti, ana yemek öncesinde servis edilir ve iştah açan çeşitli soğuk veya sıcak atıştırmalıklardan oluşur. Genellikle zeytinyağlı taze mevsim sebzeleri, deniz ürünleri, salam, jambon, ançüez, sucuk dilimleri ve mantar gibi malzemelerden yapılan hafif atıştırmalıklardan seçilir ve büyük bir tabakta veya tepside sunulur.

2#

Primi piatti, ana yemekten önce servis edilir. Ana yemeğe kıyasla daha hafif yemeklerden oluşan primi piatti, çoğunlukla karbonhidrat temellidir. Sunumlarında makarna, risotto, çorbalar, polenta, pilavlar, gnocchi gibi yemekler bulunur. Primi piatti yemekleri, bölgeden bölgeye ve mevsime göre değişebilir. İtalya’nın kıyı bölgelerinde yaşayanlar deniz ürünleri içeren risotto veya makarna servis ederken, denizden uzak iç kesimlerde daha fazla et veya mantar bazlı yemekler tercih edilir.

3#

Secondi piatti, primi piatti yani birinci tabaktan sonra servis edilir ve menünün ana yemeğidir. Genellikle et, mevsim balıkları, tavuk, deniz ürünleri veya sebzelerden oluşur ve protein ağırlıklıdır. Secondi piatti çeşitleri de primi piatti gibi mevsim ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir.

4#

İtalyan menüsünde contorni, garnitürler veya yan sebzeler anlamına gelir ve çoğunlukla ana yemekle birlikte servis edilir. Secondi piatti’yi yani ikinci tabağı tamamlayan, çeşitli sebze yemeklerinden oluşan contorni; mevsim sebzelerine, kişisel tercihlere ve bölgenin geleneksel mutfak alışkanlıklarına göre değişiklik gösterir. Sebzeler çiğ, ızgarada ya da haşlama olarak pişirilerek servis edilir.

5#

Tatlılar anlamına gelen dolci, çeşitli tatlıların bir araya getirildiği bir bölümdür ve ana yemekten sonra servis edilir. Tatlılarıyla ünlü İtalyan mutfağında servis edilen en ünlü dolci çeşitleri; tiramisu, panna cotta, cannol’dir.

6#

Peynirleri ile ünlü İtalya’da formaggi yani peynir tabağı, sıklıkla tatlılardan sonra ikram edilir. İtalyan restoranlarında, özellikle geleneksel restoranlarda, formaggi bölümünde İtalyan peynir çeşitleri sunulur. Parmigiano-Reggiano, mozzarella, gorgonzola, provolone, ricotta, burrata gibi geleneksel olduğu kadar dünyaca ünlü peynir çeşitleri seçenekler arasında yer alır. Formaggi aşamasında kimi zaman tatlı peynirler veya peynirle hazırlanan tatlılar da sunulabilir. Mascarpone ile yapılan tiramisu gibi tatlılar formaggi bölümünde yer alabilir.

7#

İtalyan menüsünde frutta, meyve anlamına gelir. Frutta bölümü, yemeklerin sonunda veya tatlılarla birlikte sunulan taze meyveleri ifade eder. İtalyan mutfağında meyve, sağlıklı ve hafif bir seçenek olarak tercih edilir ve yemek sonunda tatlı bir alternatif olarak sunulur.

 3,731 okunma

Derya Ülkar