Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
25478
post-template-default,single,single-post,postid-25478,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

AVCI TOPLAYICI ATALARIMIZDAN GÜNÜMÜZE İLGİNÇ RAKAMLAR

İlk yaşam ortaya çıktığı günden bu yana iki buçuk milyon yıl geçti. Ortalama olarak 12 bin yıldır tarımsal üretim yapan insanoğlu, bitkilere ve tohumlara hükmedene kadar avcı toplayıcı olarak yaşamını sürdürdü. Yazımızda avcı toplayıcı atalarımızdan günümüze ilginç rakamları derledik.

1#

İnsanoğlu dünya üzerindeki yaşamının %99’unu avcı toplayıcı olarak geçirmiştir. %1’lik kısmında ise tarımla uğraşarak kendi yiyeceğini kendi yetiştirmiştir.

2#

Geçmişten günümüze yaşamış insan sayısını belirlemeye yönelik yapılan paleodemografik verilere göre dünyamızda ortalama 109 milyar insan yaşamıştır. Günümüzde yaşayan sekiz milyar insanı bu rakamın üzerine eklersek 117 milyar eder.

3#

Tarım toplumuna geçmeden önce yaşayan avcı toplayıcı atalarımız besin bulmak için günde ortalama 30 km yol katetmişlerdir. Proteinle beslenen atalarımız, hayatta kalmak için avlarının peşinde uzun süren mesafelerde iz sürmüşlerdir.

4#

Bilinen en eski mağara resmi 35 bin yıl önce yapılmıştır. Bilinen en eski müzik aleti ise mağara resimlerinden çok daha öncesine ait; kemik aletinden yapılan flütün tarihi 42 bin yıl öncesine dayanmaktadır.

5#

İnsanlık tarihinde en fazla ölümün olduğu on savaşın yedisi Çin’de gerçekleşmiştir. Çok uzak bir tarih olmayan 19. yüzyıldaki Taiping Ayaklanması’ndaki ölü sayısı I. Dünya Savaşı’ndaki kayıpların iki katıdır. M.S. 755’te Çin’de çıkan Lushan isyanında ise 30 milyonun üzerinde insan ölmüştür. O tarihlerde bu rakam toplam dünya nüfusunun altıda birine denk düşmektedir.

 1,877 okunma

Derya Ülkar