Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17214
post-template-default,single,single-post,postid-17214,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Mutfakta Hijyen İçin Püf Noktaları

Tüm yaşam alanlarında olduğu gibi mutfakta hijyen de önce kendimizden başlar. Mutfağa girdiğimizde ellerimizin temiz olduğundan emin olduktan sonra diğer hijyen konularına odaklanabilir, ailemiz ve sevdiklerimiz için güvenli menüler hazırlayabiliriz. Biz dikkat edilmesi gereken detaylardan birkaçını aşağıda sıraladık, siz bu listeyi dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz.

1#
mutfak, hijyen, temizlik

Mutfakların demirbaşlarından olan kesme tahtasını işinizin her aşamasında sıcak su ile yıkamak, işiniz bittikten sonra da sirkeli ya da karbonatlı suyla yıkayarak tamamen kurutmak en başta geliyor. Ve eğer mümkünse çiğ etler ve sebze için ayrı ayrı tahtalar kullanmalı hatta ekmek tahtanızı da ayırmalısınız. Malzemenizi bulaşık makinasında yıkayabilmek ve hijyen konusunda daha rahat hissetmek istiyorsanız o zaman da seramik gibi farklı malzemelerden yapılan kesme tahtalarını tercih etmenizi önerebiliriz.

2#

Restoranların mutfaklarında ağaç tezgâhların kesinlikle kullanılmadığını biliyor muydunuz? Nedeni, ıslak kaldığında mikrop barındırma potansiyelinin çok fazla olması ve bunu bütün yiyeceklere bulaştırma riskinin bulunması. Bu nedenle mutfağınızda kullandığınız ahşap malzemeler hijyen konusunda ekstra ilgi gerektiriyor. Ve mutfaklardaki diğer demirbaşlar da tahta kaşıklar… Tıpkı kesme tahtaları gibi onları da bulaşık makinasına koymamalı, yıkadıktan sonra da iyice kurutmalısınız. Tahta kaşık satın alırken ise zararlı madde içermeyen ahşaptan yapılmış ve cilalanmış olmasına dikkat etmeyi unutmayın.

3#

Fark ettiğiniz gibi mutfak hijyeninde sirke ve karbonat adeta iksir gibi işlev görüyor. Bazı sebzelerin bakterilerden arındırılmasında da oldukça etkililer. Ama tabii önceliğiniz sebzeleri akan suda yıkayarak topraktan iyice arındırmak olmalı. Özellikle ıspanak, semizotu, marul, roka gibi yeşil yapraklı sebzeleri su ile yıkadıktan sonra sirkeli veya karbonatlı suda bir süre bekletip tekrar durulayabilirsiniz. Patates, kereviz gibi toprak kalıntıları barındıran sebzeleri ise akan suda fırça yardımı ile temizleyebilir, soğan, pırasa gibi sebzelerin en üstteki bir katını soyarak atabilirsiniz.

4#
mutfak, hijyen, temizlik

Mutfaklarımızın olmazsa olmazı bıçakların dezenfekte edilmesi de oldukça önemli, çünkü farklı yiyecekler için aynı bıçağı kullanmak sizi çapraz bulaşma denen büyük bir riskle karşı karşıya bırakabilir. Özellikle çiğ etlerde kullandığınız bir bıçağı tekrar kullansanız da kullanmasanız da kaynar su ile yıkamalı hatta kaynar suda bir süre bekletmelisiniz. Bu arada; çiğ et ve kümes hayvanlarının yıkanırken de etrafa zararlı bakteri bulaştırabileceğini ve belli bir ısıda pişirilmedikçe bakterilerin yok edilemeyeceğini unutmayın. Yani bu tür gıdaları yıkamanın bir anlamı bulunmamakta.

5#

Kısa adı WHO olan Dünya Sağlık Örgütü’nün de tükettiğimiz gıdaların hijyenik ve güvenli olması için verdiği bazı mesajlar bulunuyor. Bunlardan birkaçı şöyle: Öncelikle bizim de yukarıda söylediğimiz gibi pişmiş ve çiğ gıdaları ayrı tutmak. Devamında ise iyi pişirmek, gıdayı güvenli sıcaklıkta tutmak, güvenli su ve hammadde kullanmak geliyor. Yani bir taraftan mutfağımızı, aparatlarımızı temiz tutarken, diğer taraftan tüketeceğimiz gıdaların zararlı bir hale gelmemesi için uygun koşulları gözetmemiz gerekiyor.

6#
hijyen, temizlik

Siz de yemek yapmayı seven ama toplamaya gelince gönülsüzleşen biri misiniz? O halde kesin tezgâh üstündeki ıslak beze dokunmayı da sevmiyorsunuz! Fakat mutfakta birkaç saat içinde üzerinde milyonlarca bakteri üretebilecek malzemelerin başında o bezler ve bulaşık süngerleri geliyor. Siz siz olun bezleri haftada bir çamaşır makinesinde yüksek sıcaklıkta yıkayın ve süngeri her zaman temiz tutun. Eğer mümkün olabiliyorsa mutfakta bez yerine kağıt havlu kullanmak çok daha hijyenik olacaktır.

7#

Mutfakta hijyen sağlamamıza yardımcı olan temizlik malzemelerinin gıdalarla bir araya geldiğinde bizzat kendisinin zararlı maddelere dönüşeceğini unutmayın. Bu nedenle sabun köpüğünün yiyeceklere değmesine kesinlikle engel olmalı ve deterjanları kapalı bir alanda tutmaya özen göstermelisiniz. Son olarak… Deterjan kullanırken siz de eldiven kullanabilir, böylece kimyasalların cildinize vereceği zararlardan korunabilirsiniz.

 1,302 okunma

akin aksoy