Türkiye’nin 7 Bölgesinden 9 Baraj
Doğal zenginlikleri bol olan Türkiye’de elektrik ya da su sağlamak için kullanılan birçok barajımız bulunur. Ülke tarihinin farklı dilimlerinde inşa edilmiş ve 7 coğrafi bölgemize dağılmış 9 barajı listemizde bir araya getiriyoruz.
İstanbul’daki Riva deresi üzerine içme suyu temini amacıyla kurulan barajın yapımı 1973 senesinde tamamlanmıştır.
Ege Bölgesi’nin güzel ilçesi Bergama yakınındaki baraj, adını üzerinde bulunduğu Kestel Çayı’ndan alır ve bölgenin sulanması için kaynak sağlar.
Adını Elazığ’ın Keban ilçesinden alan baraj, ülkenin en büyük havzaya sahip nehri Fırat’ın üzerinde bulunur ve elektrik temini sağlar.
Fırat Nehri üzerinde bulunan bir diğer baraj ise son bölümü 2001 yılında tamamlanan Birecik’tir. Birecik Barajı hem elektrik hem de su sağlıyor ve Gaziantep ile Şanlıurfa arasında bulunuyor.
GAP kapsamında Fırat Nehri üzerine yapılan Atatürk Barajı’nın Türkiye için önemi bazı banknotların arka tarafında resminin bulunmasından bile anlaşılabilir.
Ankara’ya bağlı Sarıyar Barajı, Sakarya Nehri üzerinde yer alır. Yapımı 1956 gibi erken bir tarihte tamamlanan baraj hidroelektrik temin eder.
Toros Dağları’ndan doğan Manavgat Nehri üzerinde yer alan Oymapınar Barajı, elektrik üretimi sağlar.
Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 6. en yüksek barajı olan Deriner Barajı, Artvin’de Çoruh Nehri’nin üzerindedir.
Adana’nın 15 km yukarısındaki Seyhan Barajı adını aldığı Seyhan Nehri üzerinde bulunur ve hem sulama hem de elektrik üretimi için kullanılır.
2,377 okunma