Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21018
post-template-default,single,single-post,postid-21018,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TÜRKAN ŞORAY’IN YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI 5 FİLM

Türkan Şoray’ın sinema ve oyunculuk kariyeri yüzlerce yazıya konu oldu, üzerine tez bile yazıldı, sanatçının yönetmenlik tarafı ise daha az anlatıldı. Yönetmenlik tarafı yeni demeyeceğiz çünkü 1970’li yılların başında başlamış bu işe. Yani aktris olarak en popüler en ünlü olduğu dönemlerde… Ve yaptığı filmlere bir heves gözüyle bakılmamış, eleştirmenler ve seyirci tarafından büyük takdirler almış. Türkan Sultan’ın yönetmenliğini yaptığı o filmleri gelin biz de Kültür ve Yaşam sayfalarına not düşelim.

1#

1973 yapımlı Azap filminin yönetmeni Türkan Şoray, aynı zamanda yürüyemeyen çocuğunu tedavi ettirmek için köyünden İstanbul’a gelen Elif Ana karakteriyle başroldedir. Şoray, 1972 yılında Cemo filminde attan düşerek boynunu sakatlamış, ameliyat olduktan sonra bile felç olma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Buna rağmen Azap’ın çekimlerinin büyük bölümünde rol arkadaşı olan 6 yaşındaki çocuğu sırtında taşıyarak önemli bir sağlık riski almıştır.

2#

Türkan Şoray’ın yine yönetmen ve oyuncu olarak karşımıza çıktığı bir filmdir Bodrum Hâkimi ama bu sefer filmin bir de jönü vardır, Kadir İnanır… 1976 yılında çekilen film hem oyuncuları hem hikâyesi hem de Cahit Berkay’ın yaptığı müzikleriyle döneminde büyük ilgi görmüştür. Yaşanmış ve yazılmış gerçek bir hikâyeden yola çıkılan filmi Safa Önal senaryolaştırmıştır.

3#

Senaryosunu yine Safa Önal’ın yazdığı Dönüş filminde yönetmen koltuğunda Türkan Şoray oturmakta, sanatçı filmin başrolünü de Kadir İnanır’la paylaşmaktadır. Filmde aynı köyün iki genci olarak evlenen Gülcan ve İbrahim’in romantik hikâyesi, İbrahim’in Almanya’ya işçi olarak gidip ailesinden ve kültüründen uzaklaşmasıyla son bulur. 1972 yılında çekilen film bu yüzden romantik drama türüne dâhil edilmiştir.

4#

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal’in 1976 yılında yayımlanan romanının adıdır ve aynı isimle 1981 yılında Şerif Gören ve Türkan Şoray yönetmenliğinde sinemaya uyarlanmıştır. Töre, aşk ve anne şefkati gibi unsurları barındıran hikâye, Türkân Şoray, Işıl Özgentürk, Arif Keskiner, Yaşar Kemal tarafından senaryolaştırılmıştır. Şoray filmde aynı zamanda Osmaniye’nin Hemite köyünde yaşayan Esme rolünü canlandırmaktadır.

5#

Uzaklarda Arama filmi sanatçının diğer yapımlarına nazaran çok daha yeni tarihlidir. 2015 yılında çekilen filmde Türkan Şoray oyuncu olarak yer almamakta sadece yönetmen koltuğunda oturmaktadır. Senaryosunu Onur Ünlü’nün yazdığı filmin oyuncuları arasında Mustafa Uğurlu, Sevda Erginci, Fırat Tanış, Tanem Sivar, Kaan Urgancıoğlu ve Şoray’ın kızı Yağmur Ünal yer almaktadır. Yağmur Ünal aynı zamanda filmin yapımcısıdır.

 12,374 okunma

Derya Ülkar