Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20126
post-template-default,single,single-post,postid-20126,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TEKNOLOJİDE DEVRİM YARATAN 3D YAZICILAR

İçinde yaşadığımız 2000’ler dünyasının dikkat çeken teknoloji ürünlerinden biri de 3D yazıcılar. Oysa icadı daha eskilere, 1984 yılına kadar gidiyor. İlk başlarda ilgili çevrelerce kullanılan bu üç boyutlu yazıcılar, günümüzde kişisel olarak ilgi gösterilen teknolojik ürünlere dönüşmüş durumdalar. Bugün hala merakla ve heyecanla karşılanmasının nedeni ise yaptığı üretimler noktasında sürekli olarak gelişme göstermesi. Konuyla yeni tanışanlar hiç üzülmesin, biz en basit ve kısa cümlelerle 3D yazıcıları sizin için özetledik.

3D Yazıcı Nedir?

3D yazıcı, dijital ortamda hazırlanmış üç boyutlu dosyaları veya üç boyutlu tarama sistemi ile dijital ortam verisi haline getirilmiş dosyaları, somut yani elle tutabileceğimiz katı nesneler haline getiren cihazdır.

3D Yazıcı Nasıl Çalışır?

Önce 3 boyutlu olarak tasarlanmış nesnenin, çok sayıda katmanlar halinde bulunan çizim verileri yazıcıya gönderiliyor. Sonra 3D yazıcı bu katmanları püskürttüğü ya da döktüğü ham madde ile üst üste ekleyerek gerçek bir nesneye dönüştürüyor.

Hangi malzeme ile üretim yapar?

3D yazıcıların farklı teknikler ve farklı malzemeler kullanarak üretim yapan çeşitleri bulunur. Önceleri çoğunlukla termoplastik ile üretim yapan 3D yazıcılar artık metal nesneler üretebilmekte. Hatta çikolata gibi gıda malzemesi püskürterek üretim yapan 3D yazıcılar bile bulunmaktadır.

3D Yazıcı ile neler yapılabilir?

3D yazıcı, modelinin izin verdiği ölçüler dâhilinde oyuncaktan ev eşyasına, ayakkabıdan takıya, tasarlanmış bir prototipten medikal ürünlere kadar aklınıza gelen pek çok şeyin üretimini yapabilir. Ürünün karmaşıklığına ve 3D yazıcının modeline göre baskı süresi 20 dakika da olabilir 20 saat de…

Hangi iş alanlarında kullanılıyor?

3D yazıcının getirdiği yenilikler tıp alanı başta olmak üzere, endüstriyel üretim, mimari, uzay çalışmaları ve savunma sistemleri ile otomotiv sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Şüphesiz içlerinde en çok ses getireni insan organı basımına yönelik çalışmalardır.

Ticari alanda sağladığı faydalar nelerdir?

3D yazıcılar kullanıldıkları alanlarda birçok teknik ve ekonomik avantaj sunuyor. Her şeyden önce 3D yazıcılar sayesinde ürünlerin tasarım ve üretim süreleri kısalıyor. Üstelik o iş alanında kullanılan diğer ürün parçalarının üretimi de bu yazıcılar sayesinde yapılabiliyor.

3D yazıcının geleceği hakkındaki tahmin nedir?

3D yazıcının geleceği hakkında yapılan tahminlerin başında, evlerde tıpkı bir çamaşır makinası, buzdolabı gibi demirbaş eşyaya dönüşeceği yer alıyor. Üretim sisteminde değişimler yaşanacağı ve her evin küçük birer fabrikaya dönüşeceği de konuşulanlar arasında bulunuyor.

3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?

Bu sorunun cevabı 3D yazıcının kullanılmak istendiği yere göre değişecektir. Eğer kişisel olarak basit üretimler yapmak istiyorsanız ne üretmek istediğiniz ve o ürünün hangi malzemeden olması gerektiği ilk sorunuz olmalı. Ham madde türünün ardından da baskı boyutu ikinci önemli detaydır. Ve baskı kalitesi ile baskı hızı da cevaplanması gereken soruların başında gelmelidir.

 1,005 okunma

akin aksoy