Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
25672
post-template-default,single,single-post,postid-25672,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

SİNÜZİTİN ŞİFASI MUCİZEVİ YAĞLAR

Latince anlamı “Sığ boşluk” olan sinüs, başımızda bulunan dört çift hava dolu boşluğa verilen addır. Sinüzit ise bu hava boşluklarının enfeksiyonu ile oluşan rahatsızlığa denir. Sinüsler normal şartlar altında soluduğumuz havayı nemlendirerek ısıtır ancak sinüslerin içi bakteri ve virüslerin etkisiyle enfeksiyon oluşturarak ağrılı bir rahatsızlığa, dolayısıyla da üst solunum yolları enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Özellikle kış aylarında kendini gösteren sinüzit ile bitkiler, çaylar ve yağların şifalı dünyasından faydalanarak mücadele etmek mümkündür. Bu yazımızda daha çok kronik sinüzit ağrısı çekenler için kullanabilecekleri esansiyel yağları listeledik. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki her hastalığın tedavisi bütüncül yöntemlerle olasıdır ve bu yağlar sinüzitin çözümünde yardımcı olabilecek kalemlerden sadece bir tanesidir.

1#

Papatya yağı, antiseptik özelliği sayesinde sinüzit rahatsızlığında işe yarayan yağlar listesinde ilk sıralarda yer alır. Sinüslerdeki gerilimi yatıştırmakta oldukça işe yarayan papatya yağı, sinüslerin boşalmasında da etkilidir, enfeksiyonun kaynağı olan virüsleri de yok eder. Papatya yağını kaynayan bir litre suya dört ya da beş damla damlatarak çıkan buğudan yararlanabilir ya da papatya yağını seyreltip alın ve yanaklarınıza uygulayarak hafifçe masaj yapıp sinüslerinizi rahatlatabilirsiniz.

2#

Tatlı fesleğen yağı, lavantada da bulunan linalool içerir ve bu madde strese iyi geldiği gibi dolan sinüslerin oluşturduğu ağrıyı gidermek için de kullanılabilir. Sinüs boşluklarının dolması, çoğunlukla baş ağrısına neden olmaktadır. Bu ağrıları azaltmak için tatlı fesleğen yağı şişesinden derin bir nefes alabilir, sıcak suya eklenerek buğu yapabilir ya da bir oda difüzörüne damlatarak kullanabilirsiniz.

3#

Antiviral, antienflamatuvar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminiz üzerinde de etkili olan çay ağacı yağı, sinüs enfeksiyonlarının semptomlarını yatıştırır. Tıkanıklığın giderilmesine ve solunum yollarının normal solunum için açılmasına yardımcı olur. Çay ağacı yağını, tatlı badem yağı veya Hindistan cevizi yağı ile seyrelterek burnun hemen altına küçük bir miktar sürebilir, şakaklara ve sinüslere masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

4#

Solunum yolları problemlerinde sıkça kullanılan okaliptüs yağı, içeriğindeki sineol sayesinde sinüzit tedavisinde de oldukça fayda sağlamaktadır. Okaliptüs yağını kaynayan suya 20 damla damlatarak buharını teneffüs edebilir; bir miktar zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak göğüs, şakak ve sinüslere masaj yapabilirsiniz.

5#

Aromaterapi seanslarının vazgeçilmezi lavanta yağı, rahatlatıcı etkisiyle tıkanıklığa, baş ağrılarına ve sinüzit semptomlarının tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı, sinüzit ve bronşit gibi çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılan lavanta yağını boyuna, göğse ve sinüs bölgelerine uygulayarak masaj yapabilir ya da kaynayan suda buğusu solunabilir. Lavanta yağı buharı solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşabilen antibakteriyel özelliklere sahiptir.

6#

Hoş kokusuyla bilinen ıtır yağı, solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmada da oldukça faydalı. Birkaç damla ıtır yağı soğuk algınlığı semptomlarını hafiflettiği gibi, birkaç damla ıtır yağını başın ön tarafı, elmacık kemikleri, burun kenarı ve şakak bölgesine uygulayarak masaj yapabilirsiniz. Dilerseniz banyo suyunuza ekleyebilir, yine diğer yağlar gibi kaynayan suya ekleyerek buğu yöntemi uygulayabilirsiniz.

7#

Sinüs enfeksiyonu için en iyi esansiyel yağlardan biri olarak bilinen karanfil yağı; astım, bronşit, öksürük gibi solunum yolları enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Anti-enflamatuvar, analjezik, balgam söktürücü, antiseptik ve antioksidan özelliklere sahiptir, yani sinüs enfeksiyonlarının semptomlarını tedavi etmekten enfeksiyonların altında yatan patojenleri araştırmaya ve yok etmeye kadar her şeyi yapabilir. Karanfil yağını, zeytinyağı ve badem yağı gibi cilde iyi gelen yağlarla karıştırarak; yine şakak, burun kenarı ve elmacık kemiklerinin olduğu bölgeye masaj yoluyla uygulayabilirsiniz. Ayrıca odanızda difüzör ile seyrelterek nefes yoluyla şifasından faydalanabileceğiniz gibi, bulunduğunuz mekânın da hoş kokmasını sağlayabilirsiniz.

 12,230 okunma

Derya Ülkar