İç Anadolu Bölgesi’nde Gezi Listenize Almanız Gereken 8 Müze
Türkiye genelindeki müzelerde 2017 yılı itibariyle 3 milyon 331 bin 359 eser sergileniyor. Bizimle aynı coğrafyada yaşamış yüzlerce farklı kültürün birbirinden farklı alanlardaki izlerini günümüze taşıyan eserler bunlar… Hepsini ülkemizin dört bir yanına dağılmış müzelere giderek görmek mümkün. Biz şimdi İç Anadolu’ya götüreceğiz sizi… Bu bölgeye yolunuz düşerse aklınızda olması gerektiğini düşündüğümüz 8 müze ile, buyurun…
Yüzlerce yıl Mevlana Dergâhı olarak kullanılan mekân, 1926 yılından bu yana müze olarak işlev görüyor. Mevlana ve aile efradı ile diğer ünlü âlimlerin türbelerinin bulunduğu külliyede Mevleviliğe ait pek çok ayrıntıyı görebilirsiniz. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma el yazması kitaplar, levhalar, kandiller, musiki âletleri, derviş kıyafetleri… Mevlana Müzesi, Konya’ya gittiğinizde uğrayacağınız ilk yer olmalı.
1968 yılında restorasyonu tamamlanarak açılan müze, 1997’de Lozan’da 68 müze arasından birinci seçilerek Avrupa’da “Yılın Müzesi” oldu. Kuruluşuna Atatürk’ün öncülük ettiği müzedeki koleksiyonlar şöyle sınıflandırılıyor: Paleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, Lidya Dönemi, M.Ö. 1200’lerden Günümüze Anadolu Uygarlıkları, Çağlar Boyu Ankara… Birkaç saat de olsa çağlar ötesine gidip dönmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerdir Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi…
Türkiye’de özel sektörün desteği ile hayata geçirilen ilk müze, Eskişehir’deki Eti Arkeoloji Müzesidir. Müzede İlk Çağ eserleri de olmak üzere Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait 22.500 eser bulunuyor, fakat içlerinden 2000 eser sergilenmekte… Ayrıca interaktif uygulamalar, sergi, konferans gibi etkinlikler açısından ülkemizin modern müzeleri arasında yer almaktadır.
Sanat müzesi ve kültür müzesi olan mekânda; Osman Hamdi Bey, Fikret Mualla, İbrahim Çallı, Abidin Dino, Şeker Ahmet Paşa ve daha birçok büyük sanatçının orijinal eserlerini görebilirsiniz. Sanatseverlerin görmesi gereken müzelerden olan yapı, mimari açıdan da büyük beğeni topluyor.
Her şeyden önce doğal yapısıyla ilgi çeken Kapadokya’daki Göreme Açıkhava Müzesi, 1985 yılından bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kayaların oyulmasıyla oluşturulmuş mekânda 6. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar manastır hayatı yaşanmış. Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilisesi, İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri yansıtan geometrik süslemeler, freskler burada göreceğiniz yerlerden bazıları…
İç Anadolu Bölgesi’nin Hititler’e uzanan ilk çağlarına doğru yolculuğa çıkmak istiyorsanız Kayseri’deki Arkeoloji Müzesine gitmeniz gerekir. 1930’da kurulan müzede Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemine ait eserleri de görebilirsiniz.
Ülkemizdeki en ilginç ve etkileyici müzelerden biri, tropikal bahçesinde canlı kelebeklerin uçuştuğu, kelebeklerin ve böceklerin yaşamına ait pek çok ayrıntının sergilendiği Konya’daki Tropikal Kelebek Bahçesi ve Böcek Müzesidir. Bu mekâna yolunuz düşmese bile gidip görmeniz gereken yerlerden…
Hümanist düşünür Hacı Bektaş-ı Veli’nin 13. yüzyılda Nevşehir sınırlarında kurduğu dergâh bugün müze… Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi’nin de bulunduğu müzede, Taç Kapı, Üçler Çeşmesi, Aş Evi, Bektaşi dergâhına ait günlük kullanım eşyaları, el yazmaları, hat örnekleri ve daha fazlası için bu mistik mekânı mutlaka görmeniz gereken yerler arasına almalısınız.
3,484 okunma