Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20697
post-template-default,single,single-post,postid-20697,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

OYUNLAŞTIRMA: İŞ DÜNYASINDAN EĞİTİM HAYATINA FAYDALI BİR UYGULAMA

Oyunlaştırma tanımı kulağa oldukça yeni gelse de -bilerek veya bilmeyerek- çok eskiden de kullanılan bir iş ya da kişi geliştirme yöntemidir. Bazen bir ürün geliştirmek için, bazen daha çok müşteri çekmek, bazen çalışan motivasyonunu artırmak, bazen de sadece bilgilendirmek için kullanılan bir yöntem… Günlük hayatımızın pek çok alanına giren, çocuk ya da yetişkin hepimizi ilgilendiren bu konuyu biraz daha açalım.

Oyunlaştırma nedir?

Oyun kavramı üzerine düşünen, kitaplar yazıp yöntemler üreten Waterloo Üniversitesi felsefe profesörlerinden Bernard Suits’e göre oyunlaştırma “gereksiz engellerin üstesinden gelmek için bulunduğumuz gönüllü bir girişim”dir. Orijinal adı “gamification” olan oyunlaştırma, adından da anlaşılacağı gibi oyun felsefesine ait bazı özelliklerin farklı alanlara adapte edilmesine denir. Adapte edilenler arasında seviye atlama, öne geçme, ödül kazanma gibi bir oyuna ait olabilecek aşamalar yer alır.

Oyunlaştırma ile amaçlanan nedir?

Oyunlaştırma yöntemleri ile amaçlanan, motivasyonun ve çözüm odaklı yaklaşımın artırılmasıdır. Bazı alanlarda kişilerin rekabet, kendini ifade etme, başarma gibi isteklerinin de tatmin edilmesi hedeflenir. Bazen de hedef sadece sürekliliğin, istikrarın sağlanması olabilir.

Oyunlaştırma hangi alanlarda kullanılabilir?

Fiziksel egzersiz programlarından tutun da müşteri sadakatini ölçmeye, iş dünyasından eğitim hayatına kadar çok farklı alanlarda oyunlaştırma yöntemi kullanılabilir. Tam burada hepinizin illaki karşılaşmış olduğu bir örnek verirsek konu daha iyi anlaşılacaktır…

Oyunlaştırmaya örnek…

Mesela akıllı telefonlarınıza yüklediğiniz dil eğitimi uygulamaları… Uygulamalardaki tasarımları bir düşünün… Önce seviye atlama isteği ile dolarsınız (yani istenen motivasyon sağlanmıştır), her seviyede daha da heyecanlanırsınız (yani katılım devamlılığınız yerindedir), ödül aldığınızda mutlu olursunuz (bilgilenme süreci asla sıkıcı gelmemiştir). Başka bir ifadeyle kendinizi oyun oynar gibi hissederken ciddi bir konu hakkında gelişme sağlamışsınızdır.

Oyunlaştırmada ne tür stratejiler izlenir?

Ödüllendirme, farklı alanlarda uygulanan oyunlaştırma yöntemlerinin en çok tercih edilen stratejilerinden biridir. Bu ödül, ilerleme sağlayabileceğini işaret eden bir puan, başardığını gösteren bir rozet veya çekilişle verilecek bir hediye olabileceği gibi sanal para bile olabilir. Ayrıca rekabet oluşturmak da oyunlaştırma stratejilerinden biridir. Yapılan araştırmalarda ortaya konan şudur ki, kazanılan ödüllerin başkaları tarafından görülmesini sağlamak kişiyi rekabete isteklendirmektedir.

 745 okunma

akin aksoy