Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
15064
post-template-default,single,single-post,postid-15064,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Dijital Minimalizm Rehberi

Hem sürekli muhatap olduğumuz dijital gereçlerde sadeleştirmeye gitmek hem de aynı dijital gereçlerin günlük yaşantımızda kapladığı alanı aza indirmek… İşte buna dijital minimalizm deniyor. Siz de listemizi takip ederek dijital dünyanızı minimalize edebilirsiniz.

Gereksiz uygulamaları/dosyaları ekranınızdan silin

Sadece meraktan indirdiğiniz, hiç kullanmadığınız ya da artık ihtiyaç duymadığınız uygulamaları/dosyaları telefon ve bilgisayar ekranınızdan silerek gözlerinizi ve zihninizi rahatlatmakla işe başlayabilirsiniz.

Önce ana ekranınız huzur versin

Kullandığınız uygulamaları/dosyaları gruplandırın ve mümkün olduğunca ana ekranda tutmamaya çalışın. Telefon ya da bilgisayarınızı her açışınızda karşılaştığınız ana ekranınız için yorucu olmayan bir duvar kâğıdı tercih edebilirsiniz.

Gelen mesajlara/maillere bakmak sizin tercihiniz olsun

Bildirimleri kapatın ki gelen her iletiyi anında okuma ya da cevaplama refleksinden kurtulun. Mesajlara ya da maillere ne zaman bakacağınız, ne zaman cevaplandıracağınız, dolayısıyla zamanınızı nasıl kullanacağınız sizin kontrolünüzde olsun.

E-postalarınızı zamansız zamanlarda düzenleyin

Okunmamışları okumak, ilgilenmediğiniz yerlerden iletiler geliyorsa e-mail listesinden çıkmak, spam klasörünü gözden geçirmek ve son olarak çöp kutusunu tamamen boşaltmak… Mail kutusunda temizlik yapmak en az açık havada meditasyon yapmak kadar mühim, deneyin göreceksiniz.

Bu kişi gerçekten gerekli mi?

Telefon rehberinizi belli aralıklarla gözden geçirip bir şekilde kaydettiğiniz ama artık adını bile hatırlamakta zorlandığınız ya da ihtiyaç duymadığınız kişileri silin; silin ki hem kafanız karışmasın hem gerçekten ihtiyaç duyduklarınıza yer açılsın.

Siz, sosyal medyayı kullanın

Sosyal medyayı her dakika kontrol ederek aynı iletilere tekrar tekrar takılanlardan mısınız? Oysa en iyisi belli zaman aralıkları saptayarak olup bitenleri “verimli bir şekilde” takip etmek olacaktır. Takip demişken, tamamen zaman ve yer işgal ettiğini düşündüğünüz ama popüler olduğu için takibe aldığınız kişileri takipten çıkarmak da rahatlatıcı bir yöneliş olabilir.

Dijital kileriniz olsun

Telefon ya da bilgisayarınızda kullanmadığınız dosyaları silmek ve arşivlemek kadar raflarda, çekmecelerde yer kaplayan basılı materyalleri dijital ortama aktarmak da kafa karışıklığını minimalize edici işlemlerdir. Geçmiş yıllardan kalan CD/DVD koleksiyonlarınız, fotoğraflarınız dijital arşivler sayesinde hem daha güvende olur hem de daha az yer kaplar.

Dijitalden önce de yaşıyorduk
resim yapmak

Bunu hepimiz biliyoruz ama ara sıra hatırlatmakta da fayda var. Telefonunuzu/bilgisayarınızı akla getirmeden dalıp gideceğiniz hobiler edinmek, doğayla daha çok ilgilenmek, izlediğiniz bir konser ya da gösteriyi telefona değil zihninize kaydetmek minimal bir dijital yaşam için atılması gereken en önemli adımlar arasında sayılıyor.

 929 okunma

akin aksoy