Ortaçağ Anadolu Sikkelerindeki 8 Simge
Günümüzde tarihi madeni paraları “sikke” diye adlandırıyoruz. Anadolu’da M.Ö. 7. yüzyılda Lidyalılar tarafından icat edilen sikke, dönemiyle ilgili pek çok bilgi taşıyan değerli arkeolojik buluntulardır. Devletin mührüyle resmileşen sikkeler sayesinde o devletin hangi coğrafyalarda hâkimiyet kurduğuna, zenginliğine, imparatorlarının hâkimiyet dönemlerine, üzerindeki görsellere göre tarihi kişiliklere, olaylara, şehir, mekân adlarına ulaşılabilir. Listemizde Ortaçağ’da Anadolu’da kullanılmış üzerinde farklı simgelerin olduğu 8 sikke örneğini görebilirsiniz.
Yukarıdaki sikke örneği Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykubad döneminden (1236 – 1246) günümüze ulaşmış ve ön yüzünde güneş ile aslan figürü bulunuyor. Sikkelerin arka yüzündeki yazılarda genellikle dönemin padişahının adı ile unvanı yazar ve bu örnekte de dönemin padişahının adı geçmekte…
Sikkenin ön yüzünde başı haleli, elinde kargı benzeri alet taşıyan atlı bir figür görülüyor.
Fahreddin Kara Arslan bin Davud döneminde basılan bu sikkenin ön yüzünde elinde bir tablet olan melek betimlemesi var.
Nasıreddin Artuk Arslan bin İlgazi döneminden kalan sikkenin ön yüzünde elbisesi sağa doğru kapanan bir hükümdar büstü var. Arka tarafında ise altı kollu yıldız içinde padişahın adı yazıyor.
Yukarıdaki bakır sikkenin ön yüzünde ayakta iki figürle taç giydirme sahnesi canlandırılmış. Sağdaki figür soldakine taç giydiriyor.
Eyyubi Selahaddin Yusuf (1174 – 1193) döneminden günümüze ulaşan sikkenin ön yüzünde taht üzerinde bağdaş kurarak oturmuş, bir eliyle küre tutan ve bir elini dizine koymuş bir hükümdar figürü bulunuyor.
Ön yüzünde ejderhaya benzeyen bir hayvan üzerindeki savaşçı ile arka yüzünde dönemin hükümdarı İmadeddin Ebubekir bin Kara Arslan’ın adı yazan bir sikke örneği…
İmadeddin Zengi bin Mevdud (1170 – 1197) dönemine ait sikkenin ön yüzünde kanatlarını açmış çift başlı bir kartal görünüyor.
4,515 okunma