YOZGAT: ANADOLU’NUN EN ESKİ YERLEŞİMLERİNDEN BİRİ
Siz, Ankara’ya 217 km. mesafede bulunan ve Türkiye’nin orta noktasında kalan Yozgat’ın, ülkenin başkentini Anadolu’ya taşımayı düşündüğü sıralarda Atatürk’ün aklından geçen şehirler arasında yer aldığını biliyor muydunuz? Hatta Yozgat için ilklerin şehri dersek abartmış olmayız. Çünkü bu kent, ilk milli parkın yer aldığı, ilk özel gazetenin çıkarılıp, ilk posta pulunun da basıldığı yer…
Komşu il sayısı da sınırları içindeki ilçe sayısı da bol olan bir şehir Yozgat. Kısa ya da uzun sınırı olan komşuları Çorum, Amasya, Tokat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale. Merkez ilçesiyle birlikte 14 tane ilçesi bulunmakta. Şehirdeki yerleşim tarihi için ise Anadolu’daki en eski yerleşimlerden biri diyebiliriz, öyle ki yapılan kazı çalışmalarında MÖ 3000’li yıllara tarihlenen eserler bulunmuştur.
Şehrin Sarıkaya ilçesinde yer alan, Kral Kızı Hamamı adıyla da bilinen Sarıkaya Roma Hamamı’nın büyük bir kısmı yıkılmış olsa da 10 gözlü, 2 katlı, kemerli duvarı; antik dönemden günümüze ulaşan özel yapılardan biri olarak ayakta. Duvarın kuzey ve güney uçlarında 30 metre kadar uzunluğunda dairesel havuz bölümleri bulunmakta.
Çapanoğlu Camii, mimari detaylarıyla şehirde mutlaka görülmesi gereken eserler arasındadır. İki ayrı tarihte inşa edildiği için ilk inşa edilen bölüme, içeri cami, sonradan inşa edilen bölüme ise dışarı cami deniyor. İçeri cami, 1779’da Bozok sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından, dışarı cami ise 1793-94’te Mustafa Bey’in kardeşi Süleyman Bey tarafından yaptırılmış.
1958 yılında milli park ilan edilen Yozgat’ın Merkez ilçesindeki Çamlık Milli Parkı, Türkiye’nin ilk milli parkıdır. 264 hektarlık alanına sahip parkta 30 kadarı endemik olmak üzere 212 bitki türü yer almaktadır. Ayrıca yaşı 500 yılı bulabilen karaçam ağaçları da sadece Çamlık Milli Parkı’nda görülmektedir.
Merkez ilçesindeki diğer önemli bir mekân da 1871 yılında inşa edilen Nizamoğlu Konağı’nın, 1985 yılında müzeye dönüştürülmesi ile ziyarete açılan Yozgat Müzesi’dir. Müzenin bir katında 2802 adet etnografik eser, bir katında 1648 adet arkeolojik eser ve bir katında 19. yüzyıl resim sanatından eserler sergilenmektedir.
İç Anadolu mutfağından önemli izler taşıyan Yozgat mutfağında yarma buğday, bulgur, erişte ile yapılan yemeklere bolca rastlanır. Mantısı, mayalı veya mayasız çöreği, bazlaması ile de bölgeden seslenen bir mutfaktır. Özgün yemeklerinin başında ise arabaşı adı verilen, çorbası ayrı hamuru ayrı hazırlanan yemek akıllara gelmelidir. Arabaşı yemeğinin usulü, baklava dilimleri şeklinde kesilen hamurun çorba ile birlikte yenmesi şeklindedir.
4,016 okunma