KÜREK SPORU
Kökenleri Eski Mısır’a kadar uzanan kürek sporu, ilk kez Romalılar ve Mısırlılar tarafından yapıldı. M.Ö. 25. yüzyıla kadar uzanan hikâyesi, Akdeniz ve Nil Nehri çevrelerinde yükselen Asur ve Mısırlılardan kalan kabartmalarda üç kürekli sandallara kadar uzanmaktadır. Kürekle dünyayı ilk kez dolaşanlar ise denizcilik ustası Vikingler olmuştur. 1715’te İngiliz kayıkçılarının kendi aralarında düzenledikleri “Doggest Coat Badge” ise modern kürek yarışlarının ilki sayılmaktadır. Gelin çok eski tarihlere kadar uzanan hikâyesiyle kürek sporunun tekniklerini ve araçlarını öğrenelim.
Kürek sporunda teknenin en sonunda sporcuların ters yönünde oturarak kürekçilere yön veren sporculara 1 numara denir. Kürek teknesindeki diğer sporcular ise kürekçilerdir ve gittikleri yöne sırtlarını dönerek kürek çekerler. Yarış sırasındaki en temel kuralların başında teknenin kendi kulvarında gitmesi, diğer teknelere engel olmaması şartı gelir.
Kürek sporunda tekli, ikili, dörtlü ve sekizli olmak üzere dört farklı kategori vardır. Dar, hafif ve uzun kayıklara futa denir. Dalgasız sularda yapılması gereken bu sporda yarışan kayıklar başlama çizgisinde hazır olduklarında “iki dakika” uyarısı yapılır ve 2 bin metrelik parkurda altı takım yarışır. Başlama uyarısından sonra sporcuların birbirleriyle eş zamanlı olarak kürekleri çekmeleri gerekir.
Kürek sporu olimpiyatlar dahil olmak üzere birçok uluslararası turnuvada temsil edilmektedir. Kürek sporu performans küreği olarak adlandırılan yarışma küreği ile profesyonel sporcuların alanına girerken, sağlıklı yaşamak için yapılan küreklere de rekreasyon küreği adı verilir. Yarış kayıklarına göre daha geniş kayıklar ile yapılan rekreasyon küreğinde temel amaç hız yapmak olmadığı için kullanılan kürekler de farklıdır.
Kürek sporcuları, kayıklarına kurallara göre belirlenmiş bir dizi hareket ile yerleşirler ve kayıklarına oturduklarında güvenlik önlemi olarak ayaklarını ve bellerini kemerle sabitlerler. Sağ ve sol ellerinde bulunan her bir küreğin hareketi takım arkadaşlarıyla senkronizedir. Vücuttaki tüm büyük kas gruplarını aktif olarak çalıştıran bu sporda, ilk bakışta sadece üst vücut kasları kullanılıyor gibi gözükse de aslında her kürek hareketinde kullanılan gücün yaklaşık %60’tan fazlası bacak kas gruplarından sağlanır. Kürek, en iyi kardiyovasküler antrenman yöntemlerinden biridir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği sporlardan biri olan kürek sporunun Anadolu’daki tarihi Selçuklular dönemine dayanmaktadır. Çaka Bey, 11. yüzyılda İzmir’i hakimiyeti altına aldıktan sonra 40 tekneden oluşan büyük bir kürek donanması kurmuş ve Ege Denizi’nde üstünlük sağlamıştır. 16. yüzyılda İstanbul Boğazı’nda kürek yarışları yapılmış, ilk resmî yarış ise 1913’te gerçekleşmiştir.
3,530 okunma