Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24471
post-template-default,single,single-post,postid-24471,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KEDİ SAHİPLENENLERİN BİLMESİ GEREKEN 6 ŞEY

Kedi, köpek fark etmeksizin tek isteği sonsuz sevgi olan bir canlıyı sahiplenmek, dünyamıza eklenen en güzel renklerden biri olacaktır. Henüz 5 dakikalığına yanından ayrılmış olsanız bile döndüğünüzde sizi yıllardır görmemiş gibi sevinmesi, oyun oynamak için sürekli hazır olması ve yoğun geçen bir günün ardından evde sizi daima mutlulukla karşılaması paha biçilmez bir histir. Eğer bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz öncelikle söylemek isteriz ki sizi güzel ve neşeli günler bekliyor. Ancak elbette her işin bir zorluğu olacaktır özellikle de alışma sürecinde. Kedi sahiplenmeden önce bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri sizin için listeledik.

1#

Kedi sahiplenmek sorumluluk demektir ve bu sorumluluk ömürlük olacaktır. Yavru kediyse gelişimi, yetişkin kediyse mevcut sağlık durumunu korumak için mutlaka çaba sarf etmek gerekecektir. Tatiller, kısa seyahatler hatta günlük planlar bile sorumluluk dahilinde olmalıdır çünkü evde sizi bekleyen bir minik pati vardır.

2#

Kedinizin düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmesi, kaliteli bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir.  Veteriner kontrolünün ciddi bir gider olduğunun da altını çizelim; hayvan bakımının maliyetli bir durum olduğunu unutmamalı ve maddi anlamda sorumluluğu da alabileceğinize emin olmanız gerekir.

3#

Sevgi göstermek ve ona yeteri kadar zaman ayırmak da en az mama ve su kadar “hayati” olabilir çünkü sevgi, bir canlının yaşamını kaliteli geçirmesi bakımından çok önemlidir. Sevgiyi ve beklediği ilgiyi alamayan kedi bir süre sonra strese girebilir ki bu durum, ölümcül sonuçlara yol açabilir.  Strese giren kedinin ilerleyen zamanlarda fiziksel rahatsızlıkları oluşabilir örneğin kediniz mama yemeği reddedebilir ya da kendini yalnızlaştırarak etrafa olan ilgisini kaybedebilir. Kedinize ne kadar yoğun olursanız olun günde birkaç saat ayırabilecek misiniz? Bu sorunun yanıtı önemli…

4#

Kediler rahatlarına düşkün ve kendi sınırlarını korumayı seven canlılardır. Bu nedenle yaşayacağı evde de konfor ister. Kediniz için mutlaka evinizde özel bir yer ayırmanız gerekir. Kediler için mekân değişimleri genellikle stresli olur; özellikle yetişkin kedilerin bu duruma alışması zaman alabilir. Kedinizi rahat ettirmek için evin en sakin köşesini onun için ayırmanız iyi olacaktır. Bu alana kedi evi ya da tırmalama ihtiyaçlarını giderebileceği bir tırmalama tahtası gibi eşyaları konumlayabilir ve alışma sürecini hızlandırabilirsiniz.

5#

Alışma süreci, ilk başlarda sizi en çok zorlayan şeylerden biri olacaktır. Siz nasıl ki evde yeni bir canlının varlığına alışmaya çalışıyorsanız aynı şey kediniz için de geçerli olacaktır. Bu süreçte ani sevgi gösterileri, yüksek ses, kalabalık ortam vb. gibi onu rahatsız edecek şeylerden kaçınmanız gerekir. Kediler çok gürültülü ortamları sevmezler ve bu durum süreci olumsuz etkiler. Bunu önlemek için davranışlarınıza çok dikkat etmeli ve ona yaklaşırken çok sakin bir tavır takınmanız gerekir.

6#

Kedilerin öz bakımı, yaşam kalitelerini doğrudan etkiler bu sebeple kedinizin bakımına çok dikkat etmeniz gerekir; tüylerini her gün taramanız ve derisini ölü tüylerden arındırmanız önemlidir. Yanı sıra dişlerini kedi diş fırçası ve macunu ile güzelce temizlemeli ve ağız bakımını ihmal etmemelisiniz. Her kedinin ihtiyaç duyduğu bakım sıklığı değişebilir bu nedenle kediniz için en doğru süreci mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

 3,122 okunma

Derya Ülkar