Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18954
post-template-default,single,single-post,postid-18954,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BÜYÜK YAPRAKLI SAKSI BİTKİLERİ VE BAKIMLARI

Evlerin salonlarında, ofislerde ve kapalı sosyal alanlarda tercih edilen büyük yapraklı bitkiler, hem dekor hem de yeşilin hayatımıza kattığı zenginlik açısından oldukça önemli. Fakat bu kadar gösterişli olduklarına bakmayın, çoğu o kadar kanaatkâr ki kiminin bakımı küçücük bir saksı çiçeğinin bakımından daha kolay olabiliyor. Haydi, vakit kaybetmeden bu yemyeşil dünyaya dalış yapalım.

1#

Geniş yapraklı bitkiler içinde ünlü olan deve tabanı aslında bir sarmaşık türüdür. Boy attıkça ayakta durması zorlaştığı için, ihtiyaç duyduğunda toprağına bir yosun sopası yerleştirilmeli ve ona tutunması sağlanmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalı, kalorifer veya petek yanına konmamalıdır. Normal bir güneş ışığı ve nem deve tabanı için yeterli olacaktır.

2#

Bir zamanlar evlerde köşe çiçeği olarak çok tercih edilen kauçuğun nostaljik bir tarafı da bulunuyor. Hava akımından rahatsız olan bitki soğuğu da sevmediği için oda sıcaklığında tutulmalıdır. Kış aylarında iki haftada bir, yaz aylarında ise hafta bir kez sulanmalı, sararan yaprakları makas yardımıyla kökünden olmamak şartıyla kesilmelidir.

3#

Difenbahya gayet hızlı boy atan bir bitkidir. Yılda bir kere saksısını büyütmeniz gerekir ama soğuk veya çok sıcak dönemlerde değil, mümkünse mart veya kasım aylarında değişim yapılmalıdır. Çok su verildiğinde çabuk çürüyen difenbahya yazları haftada bir, kış aylarında iki haftada bir sulanmalıdır. Yaprakları nemli bir bezle silinebilir veya ancak sulama zamanı geldiğinde ılık su ile yıkanabilir.

4#

Renkli çiçekleriyle kuş kafasını andıran ve bu nedenle cennet kuşu adını alan bitki ılık, aydınlık ve havadar ortamları sever. Direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalı, toprağı kesinlikle kurutulmamalı ve nemli kalacak miktarda dengeli su verilmelidir. Starliçe adıyla da bilinen çiçek asitli toprakları sevdiği için saksısına hayvan gübresi de karıştırılabilir.

5#

Areka bitkisine palmiye ağacına benzediği için areka palmiyesi denir. Çiçek büyüyüp toprağı azaldıkça saksısına toprak takviyesi yapılmalıdır, saksı değişimi ise tropikal bir bitki olduğu için iki yılda bir yapılabilir. Gün ışığı alan bir yere yerleştirilmeli ve simetrik açıdan düzgün büyümesi için bulunduğu yerde haftada bir 180 derece yönü değiştirilmelidir.

6#

Aşırı suyu ve direkt güneşi sevmeyen paşa kılıcı bitkisinin yavru vermesi için saksısının geniş değil bir miktar dar olması gerekmektedir. Bakımı bir hayli kolay olan bitkinin ucundan kurumaya başlayan yaprağı kesilebilir ve böylece diğer yaprakların etkilenmesi engellenebilir. Çok hızlı büyümeyen bitki 1,5 metreye kadar boy verebilmektedir.

7#

Çiçek de açan fil kulağına verilecek suyun hafif ılık olmasına, rüzgâra maruz kalmamasına özen gösterilmelidir. Yeteri kadar gün ışığı alamadığında yaprakları kararan bitkiyi direkt gün ışığına da maruz bırakmamak gerekmektedir. Saksı değişimi yaparken kökünü çevreleyen toprağın dağılmamasına ve böylece hava almamasına dikkat edilmelidir.

8#

Keman yapraklı kauçuğun damarlı ve iç içe büyüyen geniş yaprakları vardır. Yaz aylarında iki günde bir sulanması gereken bitki, kış aylarında haftada bir kez sulanabilir ve yaprakları su püskürterek temizlenebilir. Oda sıcaklığı ile filtreli gün ışığını seven keman yapraklının suyuna, tropikal bitkiler için olan sıvı besinlerinden ilave edilirse daha bakımlı bir hale gelecektir.

 5,582 okunma

akin aksoy