Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
14870
post-template-default,single,single-post,postid-14870,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İstanbul’da İlkler ve Enler

İstanbul üzerine ne çok, ne çeşitli ve ne renkli yazılar bulunuyor tahmin edebilirsiniz, tüm bu kaynakları okumak neredeyse bir ömür ister. Biz de İstanbul’un ilkleriyle ilgili listemizi huzurlarınıza getiriyor ve her birinize bu mavi şehir kadar güzel bir ömür diliyoruz.

İlk Barok Cami

Sultan I. Mahmut döneminde inşası başlatılıp III. Osman döneminde tamamlanan Nuruosmaniye Camii’dir. 1748-1755 yılları arasında yapılan camide Türk mimarisi ile Barok üslubu bir arada kullanılmış ve Çemberlitaş semtindeki mabet bu özelliğiyle ilk örnek olmuştur.

İlk Kule

Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak yaptırılan, 1348 yılında Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilen Galata Kulesi’dir. Bizanslılar kuleyi Büyük Burç/Megalos Pyrgos, Cenevizliler İsa Kulesi/Christea Turris diye isimlendirmişti.

İlk Demir Döküm Kilise
demir kilise

Demir Kilise olarak da bilinen Balat semtindeki Sveti Stefan Kilisesi’dir. Yapının iskeleti, dış cephesi ve iç dekorasyon materyallerinde demir ve çelik kullanılmıştır. Viyana’da üretilerek İstanbul’a taşınan yapı parçaları önceden hazırlanan temele yerleştirilmiştir.

En Büyük Saray

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1465 ile 1478 yılları arasında yaptırılan Topkapı Sarayı şehirdeki sarayların en büyüğüdür. Tarihi Yarımada’da surları, avluları, binaları, kuleleri ve içinde yaşanmış hikâyeleriyle İstanbul’un en değerli kültür varlıklarındandır.

İlk Çocuk Hastanesi
eski istanbul fotoğrafları

Bugünkü Şişli Etfal Hastanesi kurulduğu dönemde Avrupa’da benzeri olmayan bir çocuk hastanesiydi. II. Abdülhamit’in 1 yaşında difteriden kaybettiği kızı Hatice Sultan anısına 1898 yılında açtırdığında adı Himaye-i Etfal yani Çocukların Himayesi idi.

İlk Kapalı Çarşı

İsmiyle müsemma ilk Kapalı Çarşı’ydı. Sadrazam Mahmut Paşa’nın 1461 yılında inşasını başlattığı çarşının bir kısmı Bizans döneminden kalmaydı ve ilk adı “Bezzazistan” yani Bedesten’di. Kapalı Çarşı Fatih’te Beyazıt, Nuruosmaniye, Mercan semtlerinin kesişme noktasında bulunuyor.

En İlginç Anıt Taş ve İlk Hareket Noktası
milion

Sultanahmet Meydanı’ndaki Milion ya da Milyon Taşı’nı Bizans İmparatoru Konstantin yaptırmıştı ve bu taşın olduğu nokta dünyanın orta yeri olarak kabul ediliyordu. Avrupa şehirlerine ya da diğer yönlere olan bütün mesafeler bu taş dikkate alınarak hesaplanıyordu.

 7,373 okunma

akin aksoy