Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
23656
post-template-default,single,single-post,postid-23656,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İLGİNÇ ÖZELLİKLERİYLE 7 PENGUEN TÜRÜ

25 Nisan Dünya Penguenler Günü, yaşam alanları Antarktika’da olan sevimli penguenleri hatırladığımız bir gündür.  Penguenler, 18 türü kapsayan ayakları perdeli bir kuş familyasıdır. Uçamazlar, ancak yüzme kabiliyetleri çok yüksektir. Dimdik bir şekilde durabilirler. Avustralya ve Yeni Zelanda’nın küçük mavi pengueni, Antarktika’nın imparator pengueni, kral penguen, sarı gözlü penguen derken onlarca çeşit penguen türünden bahsetmek mümkündür. Bu yazımızda sizler için bazı penguen türleri hakkında bilgileri derledik.

1#

Penguen ailesinin en büyüğü imparator penguendir. Dünyanın güneyinde yaşar. Neredeyse 1.20 boylarına kadar ulaşabilir. 50-60 kilo civarında olabilir. Üstte siyah, altta ise beyaz tüyleri vardır. Dişileri ile erkekleri arasında boy ve kilo farkı çok yoktur. Silindirik bir gövde yapısına sahiptir. Kafa ve ayak yapısı, vücuduna kıyasla daha küçüktür. Sivri bir gagası bulunur. Kürkleri, soğuktan yalıtım yapabilecek özelliktedir. Parlak bir tüy yapısı vardır. Boynunun alt kısmı ve yanaklarında sarı ya da turuncu tonlarda tüyler görülür.

2#

Macaroni pengueni ya da Makaroni pengueni olarak bilinir. Ortalama 70 cm boylarındadır. Ağırlığı 5 kiloya kadar ulaşabilir. 15 ila 60 metre arası derinliğe dalabilecek yeteneğe sahiptir. Sarı bir sorgucu vardır. Yüzü ile üst kısmı siyah renktedir. Erkek Makaroni’ler dişi olanlardan daha iridir ve gagaları daha uzundur. Bu sayede erkek ve dişi kolaylıkla ayırt edilebilir. Kraliyet pengueni ile akrabalığı vardır. Yaşam süresi 8 ila 15 yıl arasında değişebilir. Genellikle çeşitli kabuklularla ya da küçük balıklarla beslenir. Yılda bir kez tüy döker. Penguen türleri içinde üreme oranı yüksek penguenlerden biridir. Derin sularda çok iyi yüzer. En ilginç fiziksel özelliklerinden biri sarı renkli sorgucudur. Vücudunu kaplayan kürk, su geçirmez özelliktedir. Yavrularda siyah olan tüyler, maviye dönen bir parlaklığa da sahiptir. Yetişkinlerde ise kahverengiye dönen bir renkten söz etmek mümkündür.

3#

Avustralya bölgesinde yaşam süren bu penguen türü, sorguçlu türlerden biridir. Makaroni pengueni ile benzer bir görünüşe sahiptir. Gagası turuncu renktedir. 20 yıla kadar yaşam sürebilir. DNA dizilimlerindeki benzerlikten dolayı Makaroni pengueninin alt türü olup olmadığı tartışılır. Dişiler erkeklere oranla biraz daha hafiftir. Uçamaz ancak uzun süre dalabilir ve yüzebilir. Sosyal bir canlıdır, gruplar halinde avlanır. Çıkardıkları sesler ile birbirleriyle iletişim kurabildikleri farklı bir ses yapısına sahiptirler.

4#

Galapagos pengueni, adını yaşadığı yerden alır. Galapagos Adaları’nda yaşamını sürdürür. Ortalama 50 cm’e kadar boyu uzayabilir. Ağırlığı ise oldukça hafiftir, ortalama 2- 6 kilo arasındadır. Dünyada çok az sayıda kaldıkları bilinir. Kahverengi, gri ve siyah tonlardadır. Ortalama yaşam süresi 15 ila 20 yıl kadardır. Galapagos pengueni, diğer penguen türlerine göre daha sıcak bir iklimde yaşar. Yılda iki kez tüy değiştirir. Siyah gövdesi, beyaz göbeği vardır. Boğaz bölgesinde beyaz ya da pembemsi lekeler görülebilir. Güçlü kanatları, suda zahmetsizce yüzmesine olanak sağlar. Her ne kadar suda yetenekli olsa da garip yürüyüşü ve zayıf dengesi nedeniyle karada biraz daha paytak yürür. Sesi oldukça kuvvetlidir.

5#

Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaşayan bu penguen, dünyanın en küçük penguenidir. Diğer penguen türlerine göre daha küçük olmalarından dolayı “küçük” ismini almışlardır. Maviye çalan rengi sebebiyle “mavi penguen” olarak da bilinir. Mavi penguen, türünün en özel kuşlarından biridir. Boyu genelde 30 cm civarındadır. Kilosu ise genellikle 1 kiloyu aşmaz. Mavi tüyleri, sırtındaki ve başındaki çoğu alanı kaplar. Çenesinden ayaklarına kadar tüyleri açık grimsi bir tondadır. Kanatları da tıpkı vücudu gibi mavi renktedir.10 yıla kadar ömrü vardır. Sabah gün doğmadan önce açık denize doğru yüzer ve avlanır. Avlandıktan ve serinledikten sonra her akşam gün batarken yine kendi evine döner.

6#

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelen penguen türlerinden biridir. Yeni Zelanda’da yaşar. Bu penguen türünün dalış konusunda diğer türlere göre bir hayli yetenekli olduğu bilinir. Genellikle yiyecek tercihi küçük balıklar ve yumuşakçalardan yana olur. Diğer akrabalarının aksine sosyal bir canlı olduğu söylenemez. Genellikle diğer penguenlerden uzak durur ve yuvasını uzağa yapar.

7#

Snares pengueni adını yaşadığı bölgeden alır ve Yeni Zelanda’daki Snares Adaları’nda yaşam sürer. Snares tepeli penguen ve Snares Adaları pengueni olarak da bilinir. Ortalama 50-60 cm boyutlarındadır. Kilo olarak da maksimum 4 kiloya ulaşabilir. Dünya üzerinde yaklaşık 30.000 dolaylarında Snares pengueni olduğu düşünülür.

 17,918 okunma

Derya Ülkar