Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10740
post-template-default,single,single-post,postid-10740,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hep Duyduğunuz 9 Moda Terimi Ve Açıklamaları

Modaya ilgili olun olmayın moda akımları bir şekilde hayatımızın içinde yer alıyor, modayla ilgili terimler televizyonda, dergilerde, her yerde karşımıza çıkıyor. Bu listemizde, anlam karışıklıklarını gidermek, moda dünyasının terimlerine aşina olmanızı sağlamak için sık kullanılan 9 moda terimini açıklamaları ile beraber veriyoruz.

1#

Sık sık duyduğumuz bu terim, sanıldığının aksine ikinci el kıyafet demek değil. Bir kıyafetin “vintage” unvanına layık olması için antikadan daha yeni yani 100 yaşından genç ve aynı zamanda her çağa uyum sağlayan kaliteli bir çizgide olması gerekiyor.

2#

Tüm dünya dillerinde aynı Fransızca kelimelerle ifade edilen “haute couture” kavramı, kalburüstü moda evleri tarafından kişiye özel ve elle dikilmiş kıyafetler anlamına geliyor. Bu lüks kıyafetler genellikle çağın en iyi terzilerinin dokunuşlarını taşıyor ve bu yüzden aradan geçen zamanla değer kaybetmiyor.

3#

Bazı karakterler vardır ki giydikleri bir kıyafet, kullandıkları bir aksesuar yeni bir moda akımı oluşturur, kendi ülkelerinde ve hatta bazen dünya çapında modanın seyrini değiştirir, işte bu değerli zatlar “trendsetter” olarak adlandırılır.

4#

Anlam karmaşasına sebep olan bir başka moda terimi ise stiletto. Bazen tipi fark etmeksizin tüm topuklu ayakkabılar için kullanılan bu terim aslında ince ve yüksek topuk anlamına geliyor ve ismini de kısa ve ince bir İtalyan bıçağı olan “stiletto”dan alıyor.

5#

Moda dünyası durmaksızın yeni trendlerle şekillense ve değişse de bazı kıyafetler her zaman belli dönemleri akla getirir. Aradan on yıllar geçse de her gördüğümüzde 80’li yılları hatırlatan parlak renkli büyük vatkalı kıyafetler ya da 70’lerle özdeşleşmiş İspanyol paça pantolonlar retro kıyafetlere şahane örnekler…

6#

İsmi kulağa ilk başta çok yabancı gelse de truvakar dörtte üç demek. Genellikle kol boyunu tanımlamak için kullanılan bu kelime, kısa kolludan uzun ama uzun kolludan kısa kıyafetler için kullanılıyor ve normal kol boyunun tam dörtte üçüne denk geliyor.

7#

Modanın sonsuz yolculuğunda zaman zaman çok büyük beden kıyafetleri kullanmak bir akıma dönüşür, birkaç beden büyük ceketler, üstünüzden düşecek kadar büyük pantolonlar dönemin en gözde kombinleri olur, işte bu fazlasıyla büyük kıyafetlere moda lügatinde “oversized” terimi karşılık gelir.

8#

Son yıllarda sık sık duyduğumuz ve gördüğümüz clutch, elde taşınan ve omuza asmak için sapı olmayan çanta anlamına geliyor. Eskiden genellikle gece kıyafetleriyle kullanılan ve “portföy” olarak adlandırılan clutchlar artık gündelik ve spor kombinlerde de karşımıza çıkıyor.

9#

Genellikle erkek giyimi için tercih edilen bu terim takım elbise resmiyeti ile kot-tişört sportifliğinin arasında bir yerde duruyor. Kot pantolonların blazer ceketlerle, kumaş pantolonların spor gömleklerle tamamlandığı smart casual tarzındaki kombinler rahatlığı ve şıklığı bir arada barındırıyor.

 3,176 okunma

akin aksoy