Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21992
post-template-default,single,single-post,postid-21992,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

EVİNİZDE KENDİ MÜZİĞİNİZİ YAPMAK İSTEMEZ MİSİNİZ?

Evde kaliteli vakit geçirmenin bir yolu olarak size harikulade bir öneriyle geldik. Evinizde ritmi, melodisi size ait olan müzikler yapmak istemez misiniz? Şu an konuyla ilgili hiçbir bilginiz olmayabilir ama adım adım ilerlemenizi sağlayacak her türlü bilgiye internet ortamında ulaşmanız da mümkün. Kim bilir belki de aşağıdaki küçük öneriler de konuyla ilgili zihninizde bir ışık yakabilir ve harekete geçirecek motivasyonu size sağlayabilir.

1#

Ne kadar amatör olursanız olun masanızın başında veya yatağınıza uzanmış haldeyken hayalinizdeki müziği oluşturmanız mümkün. Kendi melodinizi yaratmak için ihtiyacınız olan tek araç ise bir bilgisayar veya bir akıllı bir telefon. Bu iki araçtan birine sahipseniz yapmanız gereken tek bir şey kalıyor, telefon veya bilgisayarınıza bir müzik prodüksiyon uygulaması indirmek…

2#

Sözünü ettiğimiz müzik prodüksiyon uygulamaları Digital Audio Workstation kelimelerinin baş harflerinden oluşan DAW adı altında toplanıyor ve Ses Kayıt Programları, Dijital Ses İşleme Programları gibi isimlerle dilimize çevriliyor. Ücretsiz ve ücretli seçenekleri bulunan bu programlarla kendinize ait melodileri oluşturabiliyorsunuz.

3#

Bir akıllı telefon ve bir DAW yazılımı ile çocuğunuz ya da siz müzisyenliğe kolayca adım atabilirsiniz. Fakat bu işi biraz daha profesyonel biçimde yapmak istiyorum, dinleme kalitesini yükseltmek istiyorum diyorsanız o zaman bir odanızı veya odanızın bir köşesini “home studio (ev stüdyosu)”ya çevirmeyi düşünebilirsiniz.

4#

Ev stüdyosu kurmak için birtakım teknolojik araçlar edinmelisiniz fakat tam bu noktada konuyu nasıl ele alacağınız önem taşıyor. Örneğin gitar veya klavye çalıp şarkı söylemek istiyor musunuz? Cevabınıza göre ihtiyacınız olacak malzemeler çeşitlenebilir. Yine de minimal bir ev stüdyosu oluşturmak için bilgisayar, harici mikrofon ve kulaklık, ses kartı, enstrüman kablosu ve midi klavye yeterli olacaktır.

5#

Eğer “ben elektronik gitar hatta bateri çalarak ses kaydetmek istiyorum” diyorsanız hem akustiğinizin iyi olması hem de komşularla karşı karşıya gelmemeniz için ses yalıtımı yapmanız son derece önemli. Aslında mikrofon kullanacaksanız bunu yapmanız neredeyse şart. İzolasyon için strafor ve köpük malzemeler kullanabilir, odanın zeminini tamamen halıyla kaplayabilirsiniz. Kalın perdeler, kanepe gibi büyük eşyalar da sesi odada hapsedeceği için izolasyona destek verecektir.

6#

Peki, siz gerçekte ne yapmak istiyorsunuz? Müzik üretmek mi? Kayıt yapmak mı? Yoksa müzik kaydınız var da miksaj ve mastering yapmak mı? Çıtayı daha da yükseltmek mümkün… Hepsinden önce bunlar arasındaki ayrımı öğrenmek, hangi DAW programının sizin ihtiyacınızı karşılayacağını anlayabilmek ve o programı nasıl kullanacağınızı bilmek için ücretli ve ücretsiz sunulan çevirim içi eğitimlerden faydalanabilirsiniz.

7#

Evde kendi müziğinizi yaparken bunu tüm aile bireylerini içine alan bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz. Annenizle birlikte kayıt yapabilir, çocuklarınıza farklı bir uğraş olarak temel bilgileri verebilir, ortaya çıkan melodileri ortak besteniz olarak ailece dinleyebilirsiniz. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi müziğinizi gönül rahatlığı ile yapabilmek için komşuları rahatsız etmemenin yollarını da düşünmelisiniz.

 3,038 okunma

Derya Ülkar