ERİK VE ERİKLİ LEZZETLER
Yaz aylarında manav tezgâhlarında yerini alan erik, gülgiller familyasına ait oldukça lezzetli meyvelerden biridir. Ülkemizin hemen hemen her yerinde rahatlıkla yetişen eriğin anavatanı Anadolu topraklarıdır. Ekşisi, tatlısı, yeşili, kırmızısı, moru derken pek çok türü olan erik, meyvelerini ilkbaharda verir ve tüm yaz sofralarımızda yerini alır. Sağlık açısından pek çok faydayı içinde barındıran erik, bazı tariflerde de başrol oynar. Özellikle erikle yapılan etli yemekler Osmanlı’dan günümüze popülerliğini koruyarak gelmeyi başarmıştır. Bugün sizlerle erikli birkaç farklı lezzet paylaşacağız ancak öncesinde erikle ilgili birkaç bilgi verelim.
Dünya üzerinde iki binden fazla erik türü olduğunu biliyor muydunuz? Ülkemizde en bilinen erik çeşitleri; papaz eriği, mürdüm eriği, can eriği, tatlı üryaniyken, dünyada bu çeşit çok daha fazlalaşıyor. Özellikle süs eriği olarak da bilinen kiraz eriği ilginç erik türlerinden biridir. Türkiye’nin başta Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi olmak üzere hemen her yerinde yetişebilen erik, nemli ve mineral bakımından zengin olan sıcak toprakları sever.
Vücutta alkali seviyesinin korunması, bağışıklık bakımından oldukça önemlidir. Erik bu noktada ciddi bir görev üstlenir; organik asit içeriği oldukça güçlüdür bu sayede vücudun alkali seviyesinin korunmasını sağlar. Diyet dostu olarak da bilinen erik, iyi bir ara öğün de olabilir. Güçlü bir posa kaynağı olmasından dolayı bağırsak sağlığımıza ve kan şekeri dengemize olumlu katkılar sağlar.
Ekşi ve tatlı lezzetleri bir arada sevenler için vereceğimiz tariflerden bir tanesi erikli turta. Önce çekirdeklerini çıkarttığınız erikleri rondodan geçirin, üzerine şeker ekleyin ve bir kapta karıştırarak pişirin. Klasik bir turta hamuru hazırladıktan sonra içine erikli harcı ilave edin ve hamura şekil vererek fırına atın. Erikli turtanız hazır!
Erik ve tavuk etinin bir arada olduğu lezzetlere Osmanlı mutfağından aşinayız. Birbirine çok yakışan bu iki lezzeti tek bir tarifte buluşturmak ise oldukça kolay. Önce küçük bir tencereye çekirdekleri ayrılmış erikleri koyun ve üstünü kaplayacak kadar su ilave edin. Erikler yumuşayınca tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişirmeye devam edin. Yaklaşık 15-20 dakika sonra ocağı kapatın ve erikleri süzerek bir kaba alın. Tavuk etini dilediğiniz pişirme yöntemiyle pişirdikten sonra üzerine erikleri ilave edin. Baharat ya da seçtiğiniz yeşilliklerle birlikte göz alıcı bir sunum yapabilirsiniz.
Erik yalnızca yemeklerin iyi bir işbirlikçisi değil, suyu da en az meyvesi kadar lezzetli! Şahane bir erik suyu ile yaz sıcağında serinlemek istiyorsanız tarif çok basit. Erikleri çekirdekleriyle birlikte bir kaba alın ve üzerine toz şeker ve su ilave ederek kısık ateşte karıştırın. Erikler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve üzerine bir yemek kaşığı limon suyu ilave ederek 2-3 dakika daha kaynatın. Sonra ocağın altını kapatın ve suyu soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzgeç yardımıyla posa ve çekirdeğini süzdüğünüz erik suyunuzu bir süre daha buzdolabında beklettikten sonra içebilirsiniz.
Erikle yapılan pratik tariflerden biri erik marmeladıdır. Seçeceğiniz eriğin mürdüm eriği ya da şeker oranı yüksek bir erik çeşidi olmasına dikkat edin. Erikleri güzelce yıkayın ve ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarın, küpler halinde doğrayın. Tencereye erikleri koyun ve üzerine bir su bardağı kadar toz şeker ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika suyunu salmasını bekleyin. Sonra üzerine biraz su ekleyin, kısık ateşte pişirmeye devam edin. İçine karanfil ekledikten sonra karıştırın ve yoğun bir kıvam elde edin. Üzerine limon suyunu ekleyip biraz daha karıştırın ve ocaktan alın. Soğuduktan sonra kavanoza aktarın ve ağzını kapatarak muhafaza edin.
4,214 okunma