Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
13196
post-template-default,single,single-post,postid-13196,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

En Sevilen Atıştırmalığımız Simit İçin 8 Madde

Osmanlı’da “simid-i halka” denilen, yüz yıllar boyunca bırakın değerini kaybetmeyi içinde yaşadığımız modern zamanların en hakiki atıştırmalığına dönüşen simit için bir liste yapmasaydık olmazdı. Damak kültürümüzün ayrılmaz parçalarından olan yiyecek sizin için de vazgeçilmezler arasındaysa lütfen listemize buyurun…

Damağımıza ve ruhumuza hitap eder.

Simit, 7’den 70’e yoksuldan zengine tercih edilen milli atıştırmalığımızdır. Kıvamı, kokusu, tadı ile sadece damağımızda hoş bir lezzet değil, ruhumuzda sevecen, nostaljik duygular uyandırandır.

Çay molalarının en itibarlı konuğudur.

Ülkemizin her köşesinde simidin en halis eşlikçisi çaydır. Bir çay molasının simit eşliğinde geçmesi o günün hanesine mutlaka keyifli dakikalar olarak yazılacaktır.

Simit, Boğaz ve martılar…
çay

İstanbul’da yaşayanlara elinde bitmek üzere olan bir simidi canıgönülden kiminle paylaşırsın diye sorsak düşünmeden martılar derler… Bir vapur yolculuğunun olmazsa olmazıdır, takip eden martıları simitle uğurlamak…

En lezzetli simit sokak tezgâhındadır.

Pastane vitrinlerindeki simitler de cezbeder insanı ama hiçbiri bir sokak satıcısının mütevazı arabasındaki simitler kadar davetkâr değildir. Onun kendine has kıvamı sadece tecrübeyle ayırt edilebilir.

Simit mi gevrek mi?

Simit, ülkemizin farklı şehirlerinde farklı nitelikler gösterir. Hatta bazı yerlerde, örneğin İzmir’de simit de değil gevrek deriz. Kimilerine göre ise simit ve gevrek farklı lezzetlerdir. Aradaki fark ise şudur: Mayalı hamurun pekmez içinde pişirilmesi, sonra susama bulanıp tekrar pişirilmesi ile gevrek; süt, şeker, tuz ve yağdan oluşan mayalı hamurun susama bulanıp bir kere pişirilmesiyle simit elde edilir. En mühim ortak noktaları ise yerken hissedilen afiyettir.

Susamsız simit!

Kastamonu ve civar illerde de simit fırına susam ilave edilmeden sürülür; enteresan biçimde susamsız da olsa tadı damaklara işler. Bilmelisiniz ki Kastamonulular, “kel simit” diyen insanlara sitem eder ve adını “susamsız simit” diye düzeltmekte gecikmez.

Atıştırmalıktan da öte…

Sadece atıştırmalık demek de hakkını vermemektir aslında… Özellikle yaz günlerinde karpuz ve peynirle birlikte ana öğünleri oluşturur, bütçenizi zorlamadan sizi muazzam bir sofrayla buluşturur. Kış aylarında da öncesinde bir kâse sıcak çorba içmek kaydıyla tulum peyniri, zeytin ezmesi gibi kahvaltılık ürünlerle akşam sofralarınızı bile renklendirir.

Çeşit çeşit sandviçe dönüşebilir.

İster simitleri ortasından yarıp içine peynir doldurun, isterseniz haşlanıp soslanmış tavuk, isterseniz yumurta ya da pastırma koyun. Sonra isterseniz fırına sürün, isterseniz tost makinasında bastırın, isterseniz de tavada hafifçe ısıtın ve böylece simitleri her öğün yiyebileceğiniz çeşit çeşit sandviçlere dönüştürün.

 2,083 okunma

akin aksoy