Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
25144
post-template-default,single,single-post,postid-25144,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DÜNYA ŞAMPİYONU OLAN MİLLİ TAKIMIMIZ VE AMPUTE FUTBOL

Dünya Kupası final maçında Angola’yı 4-1 mağlup eden ay-yıldızlı takımımız tarihi bir başarı kazandı. İstanbul’da final maçının oynandığı ve 15 bin kişinin tribünlerden destek verdiği Ampute Futbol Milli Takımımızın gollerini Ömer Güleryüz, Rahmi Özcan ve Serkan Dereli attı. İlk yarının ortalarından itibaren maçın kontrolü Milli Takımımızda olurken, izleyenlere çok keyifli dakikalar yaşattı. 2017 yılında İngiltere’yi yenerek Avrupa Şampiyonu olan Milli Takımımıza yeniden yaşattıkları gurur için teşekkür eder, üstün çaba göstererek elde ettikleri başarılar için kendilerini tebrik ederiz. Ampute futbolun giderek popülerleşmesinde kazanılan başarıların rolü elbette çok büyük. Peki Ampute futbolu hakkında neler biliyoruz? Detaylı bilgileri ve Milli Takımımızın üstün performansını yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

Ampute futbol, sporcuların “kanadyen” denilen koltuk değneklerini kullanarak oynadıkları bir futbol türü… İngiltere bu spor türünü İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ilk kez ortaya çıkardığında gazileri rehabilite etmeyi amaçlamış. Spor, yıllar içinde dünyaya yayılmış, ülkelerde ligleri, federasyonları kurularak sistematiği belirlenmiş. 1998’den beri de Avrupa ve Dünya Şampiyonaları düzenleniyor.

2#

Türkiye’de ise Ampute Futbol Takımı ilk olarak 2003 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi Engelliler Spor Kulübü bünyesinde çalışmalarına başladı. Daha sonra Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 2004 yılında bu sporu faaliyet programına aldı. Önceleri sadece gazilerden oluşan takıma sonraları siviller de dâhil oldu. 2009’da Süper Lig ve 2012’de 1. Lig kuruldu ve ilk etapta birkaç takımla başlayan Lig’de bugün 27 takım futbol oynuyor.

3#

Ampute futbolun kuralları bildiğimiz futboldan biraz daha farklı. Örneğin bir takımda kaleci ile birlikte toplam yedi kişi bulunuyor. Maçlar 25’er dakikadan iki devre oynanıyor ve devre arası 10 dakika… Sınırsız oyuncu değişikliği yapılabiliyor, müsabaka sırasında çıkan oyuncu tekrar oyuna girebiliyor.

4#

Ampute futbolunun ülkemizde dikkatleri çekmesi 2017’de İstanbul Arena’da oynanan Avrupa Ampute Futbol Federasyonu Şampiyonası’ndaki final maçında takımımızın finale kadar tek gol yemeyen İngiltere’yi 2-1 mağlup etmesiyle mümkün oldu. Oysa Milli Takımımız 2005 yılından bu yana birçok uluslararası başarıya imza atmıştı.

5#

Ampute Futbol Takımımız Dünya Şampiyonu unvanını, 2018 yılında Dünya Kupası finalinde yenildiği Angola karşısında bu kez galip gelerek 4 sene sonra kazanmış oldu. Ay-yıldızlı ekibin efsanevi kadrosunda Bülent Çetin, Okan Şahiner, İsmail Korkmaz, Şeyhmus Erdinç, Kemal Güleş, Rahmi Özcan, Ömer Güleryüz bulunurken, ilerleyen dakikalarda Muhammet Yeğen, Serkan Dereli, Savaş Kaya ve Fatih Şentürk de bu kadroya dâhil oldu.

6#

Kazandığı ilk Dünya Şampiyonluğu ile ülkemize büyük gurur yaşatan Ampute Milli Takımımızı tebrik ederiz.

 1,946 okunma

Derya Ülkar