Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
25209
post-template-default,single,single-post,postid-25209,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

MİLLÎ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ VE ORMANLARIMIZ

Oksijen deposu ormanlarımız sadece biz insanların nefes alıp vermesi açısından önemli değil elbette. İçerisinde yaşayan birçok farklı canlı çeşidinin sahip olduğu tek yuva olan ormanlık alanları korumak ve güçlendirmek sahip olduğumuz en değerli millî görevimiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ormansız ve ağaçsız toprak vatan değildir!” sözünde de belirttiği gibi ormanların önemini hatırlamak ve gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesini sağlamak amacıyla her sene 11 Kasım’da gerçekleşen Millî Ağaçlandırma Günü’nde ülkemizin farklı bölgelerinde bulunan ormanları listeledik.

1#

Bursa’da bulunan Karacabey Longoz Ormanları, ülkemizdeki en büyük üç longoz ormanlarından bir tanesidir. Susurluk Irmağı’nın denize döküldüğü noktada deniz dalgalarının ve akarsuyun kavuşmasıyla oluşan kum seti alanında Kocaçay Deltası ve Karacabey Longozu meydana gelmektedir. Sularla çevrili bu ormanlarda 250 civarı kuş türü bulunur ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan; ak pelikan, kara leylek, flamingo ve kuğu gibi önemli 12 kuş türünün de üreme alanıdır. Eşsiz güzellikteki bu ormanlarda birçok farklı cinsin yaşam alanı vardır. Karaağaç, söğüt, dişbudak ve kızılağaçlarla çevrili ormanlık alanda bu ağaçları saran sarmaşıklar ve nilüfer çiçekleri ormanın görüntüsüne masalsı bir hava katmaktadır.

2#

2009’da tabiat parkı olarak tescil edilen Ulugöl, Ordu’nun Gölköy ilçesinde bulunmaktadır. Kayın ağacı, gürgen, kızılağaç, fındık ve meşe ağaçlarıyla çevrili ormanlık alan içerisinde bulunan Ulugöl ve Çepekli Gölü’ndeki nilüfer, su kamışı, su mercimeği ve sazlar; ormanda büyülü bir atmosfer oluşturmaktadır. Abant Alası balık türünün de doğal yaşam alanı olan Ulugöl Tabiat Parkı’nda özellikle sonbahar mevsiminde sararan yaprakların yarattığı atmosfer gerçekten görülmeye değer. Tabiat parkını ziyaret etmek isteyenler için oturma ve konaklama mekânları dışında yeme-içme alanları da bulunmakta ve bu doğal güzelliğin bozulmaması için ormanlık alan özel olarak korunmaktadır.

3#

İstanbul’un en popüler ormanlarından biri olan Belgrad Ormanı, şehrin sınırları içerisinde olmasına rağmen çok iyi korunmaktadır. Avrupa Yakası’ndaki Çatalca Yarımadası’nda bulunan orman alanı, Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’un içme suyunu sağlamıştır. İrili ufaklı pek çok akarsuyun bulunduğu alanda Bizans ve Osmanlı’dan kalan tarihi eserler günümüzde de ziyaretçilerine kentin atmosferinden uzak, doğal güzelliklerin göz doldurduğu bir seyir keyfi yaşatmaktadır. Farklı ağaç ve meşe türlerine ev sahipliği yapan Belgrad Ormanı’nda en baskın tür, sapsız meşe ağacıdır. Pek çok kuş, sürüngen ve memelinin doğal yaşam alanı olan ormanda av yasağı bulunmasından dolayı bu türler rahatça üreme olanağı bulabilmektedir.

4#

Ülkemizin turizm başkenti Antalya’da bulunan Duacı Ormanı, kente yakın konumuyla Beydağları ile çevrili şehrin en önemli oksijen kaynağıdır. Kent merkezine sadece dokuz kilometre uzaklıkta bulunan ormanlık alanda vahşi yaşam türleri de bulunmaktadır. Akdeniz’in mavi sularının dağlara uzanan alanında bulunan kızılçam, sedir, fıstık çamı ve çınar ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanın manzarası da muhteşem…

5#

Yüzölçümüne düşen ormanlık alan bakımından en büyük blok ormanı olan Karabük Blok Ormanları, ülkemizin en önemli oksijen kaynakları arasında yer almaktadır. Bu alanda bulunan tabiat parkları, göller, şelaleler, kanyonlar ve yaylalar tüm doğal güzelliğini korumayı başarmış şekilde; köknar, kayın, çam, ceviz, dişbudak, çınar, kızıl ağaç, şimşir, ahlat, meşe, söğüt, fındık, kiraz, ıhlamur gibi daha onlarca ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yeşilin tüm tonlarını bir arada görebileceğiniz bu ormanlık alanda solunan oksijenin tadı bile değişik… Adı Yenice Ormanları olarak da geçen alan, kendine has bir mikro klimaya ve dolayısıyla canlı çeşitliliğine de sahip.

 1,790 okunma

Derya Ülkar