DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN TUNCELİ
Komşuları Elazığ, Erzincan ve Bingöl olan Doğu Anadolu şehrimiz dağları, nehirleri, vadileri ile göz kamaştıran bir doğal güzelliğe sahip. Şehrin diğer ilçeleri Merkez, Mazgirt, Pertek, Çemişgezek, Hozat, Nazimiye ve Pülümür’den oluşuyor. Ve bakın gezginlerin en çok ilgi gösterdiği yerleri nereler?
Karasal iklimi nedeniyle kış dönemleri uzun geçen Tunceli’de yaz bir o kadar sıcak geçer. Hele de yaz aylarında düzenlenen Çemişgezek Dut ve Peynir Festivali’ne ya da Pülümür Bal Festivali’ne veya Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne denk gelirseniz günleriniz renkli ve şenlikler içinde akıp gider.
Fotoğrafta gördüğünüz masalsı ilçe Ovacık… İsmini tam da dağların çevrelediği 74 km2’lik ovadan aldığı düşünülüyor. Tabii bu düzlüğüne aldanmayın, denizden yüksekliği 1300 metre. Hele de ilçenin 3 bin 377 rakımlı Kepır Yaylası var ki böyle bir güzellik sadece masallarda olur dedirtiyor.
Pertek ilçesinde bulunan kale en ilginç noktalardan biri, çünkü Keban Baraj Gölü ortasındaki bir ada üzerinde. Elazığ şehri ile Pertek arasında yer alan kalenin turizme açılması planlanıyor, fakat şimdilik en yakından Elazığ-Pertek arasında gidip gelen feribotlardan görülebiliyor.
Munzur Dağı veya Dağları (çünkü Munzur bir sıradağ) Yukarı Fırat bölgesinde kalıyor ve Tunceli’nin birden fazla ilçesiyle çevreleniyor, örneğin yukarıda söz ettiğimiz Kepır Yaylası da Munzur Dağı’nda bulunmakta. Beş milyon yaşındaki bu olağanüstü güzellik aslında Toroslar’ın bir uzantısı…
Munzur Dağı, jeolojik oluşumlardan buzul göllerine, akarsulardan derelere sayısız doğal oluşuma sahip. Onlardan biri de Munzur Çayı ya da başka bir ifadeyle Munzur Suyu. Ziyaret Tepesi’nin eteklerinden doğan su uzun bir yol kat etmekte ve bu noktadan itibaren eşsiz doğa fotoğrafları vermektedir.
1971 yılında Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi 42 bin hektarlık alanıyla ülkemizin en büyük milli parklarından biri. Bu alan endemik bitkiler ve hayvan türleri bakımından doğal bir hazine barındırmakta. Anadolu parsından boz ayıya yaban hayatının da korunduğu bir doğa harikası.
Anadolu’nun birçok şehrinde yetişen fakat seyrek rastlanan nadide çiçek türü ters lale de Tunceli’nin bakir doğasının bir parçasıdır. Soğanlı bitkinin çiçek kısmı ters durduğu için bu adı almıştır fakat halk arasında efsanelerle anılan çiçeğin yaygın adı ağlayan gelindir.
Tunceli’nin mutfak kültüründe et yemekleri bol baharatlı olmak şartıyla başı çeker. Bununla birlikte tahıllı yemekler de yaygındır. Şehrin en meşhur meyvesi ise adına festival bile düzenlenen duttur. Gözlemeye benzetebileceğimiz patila veya patile ise Tuncelili kadınların en sık yaptığı ve çayla ikram ettiği lezzetlerden biridir.
824 okunma